Právní poradna. Dar od rodiče vás může připravit o dědictví


02. 07. 2020  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Rodiče vám za svého života darují nemovitost. Toto darování vás ale může připravit o dědictví, nebo výrazně snížit váš podíl. Hodnota daru se totiž může započítat na hodnotu dědictví. Dědit tak můžete výrazně menší díl majetku, nebo dokonce o dědictví úplně přijít. Právě to se stalo Jarce.

Právní poradna. Dar od rodiče vás může připravit o dědictví




Jaroslava pracuje v sociálních službách a právě oslavila své 49 narozeniny. Stará se a pečuje o staré a nemocné lidi, kteří jsou často velmi vděční a mají pracovitou a starostlivou Jarku velmi rádi. Nejednou se Jarce stalo, že ji některá z babiček nabídla, že jí odkáže svůj majetek a někdy šlo dokonce i o hodnotné věci, jako jsou nemovitosti. Jarka nicméně ví, že nemůže žádný takový dar, ani dědictví přijmout, protože to výslovně zakazuje nový občanský zákoník, který vstoupil v účinnost v roce 2014. Problém však Jarce vznikl někde jinde. V její rodině. Nikdy by nečekala takový podraz.

Jaroslava:

Dobrý den, se svou maminkou a sestrou jsme se domluvili, že maminka daruje mně byt ve kterém bydlím. Ten byl v hodnotě asi milion korun. Moje sestra, která má ale jiného otce pak dostala od svého otce také byt v hodnotě něco málo přes milion korun. Maminka si pak ponechala dům, který měl připadnout po její smrti oběma sestrám napůl. Bylo to výslovné přání maminky na které mám i svědky. Maminka předpokládala, že až zemře, budeme se sestrou a našimi dětmi do domu jezdit a budeme se tam obě rekreovat a dům si prostě ponecháme v rodině.

Když maminka asi před rokem zemřela, vše šlo standardně. Notářka začala věc projednávat podle občanského zákoníku a vše se mělo řešit tak, že obě sestry získáme na domě maminky stejný podíl. Na setkání s notářkou však sestra přišla s tím, že já jsem byla už za života maminky obdarována bytem, zatímco ona nedostala nic a má tak nárok na výrazně větší podíl na domě než já! Uplatnila dar, který maminka v době svého života realizovala. Tedy o milion korun hodnoty bytu jsem byla vlastně už uspokojena v rámci dědictví a mám tak získat menší podíl na domě. Nezlobte se, ale jsem z přístupu sestry zklamaná. Je to podraz a je vidět, že když jde o peníze jdou i rodinné vazby úplně stranou. Mohu uplatnit vůči sestře to, že ona také dostala dar ve stejné hodnotě od svého otce? A co mohu očekávat? Hodnota domu maminky je kolem dvou milionů korun.

Odpověď právníka:

Vážená paní Jaroslavo. Je mi velmi líto, co se Vám stalo, a chápu Vaše velké zklamání. Pokud sestra uplatnila dar ve Váš prospěch, moc dobře věděla proč to dělá. A její úmysl byl samozřejmě zištný, tedy maximalizovat svůj vlastní podíl na Váš úkor, a to i přes to, že věděla o přání maminky i o darování bytu ze strany jejího otce. Bohužel to, že i ona obdržela dar od svého otce uplatnit nemůžete, resp. to nebude mít na věc žádný vliv. Dar totiž nebyl realizován od maminky, ale od jejího otce, který s Vaší věci nemá nic společného. Věc se bude řešit tak, že dva miliony korun hodnoty domu v dědictví se rozšíří o hodnotu bytu, tedy o milion korun. Hodnota pro vypořádání tak vlastně bude činit 3 miliony korun, přičemž Vy už jste milion získala. Máte tak nárok ještě na 500 tisíc korun z hodnoty domu, aby podíly byly stejné. Sestra pak má nárok na stejných 1,5 milionu korun, tedy tři čtvrtiny z hodnoty domu. Celý tento krok přinese sestře cca půl milionu korun, proti situaci, kdy by dar ve Váš prospěch neuplatnila. Alespoň vidíte, jakou hodnotu pro některé lidi má 500 tisíc korun. Za tuto cenu lze zpřetrhat dobré rodinné vztahy, porušit svůj slib a ignorovat přání své vlastní maminky. Bohužel.

Pár důležitých informací o dědickém řízení:

  • Dědit se dá buď ze zákona nebo na základě závěti
  • Dědici ve stejné skupině – například děti a manžel zemřelého dědí vždy rovným dílem
  • Pokud je dědictví předlužené, můžete ho před notářem odmítnout. Nedědíte tak dluhy, ale ani žádný majetek
  • Přijetí daru za doby života zůstavitele (zemřelé příbuzné osoby) může vést ke zmenšení podílu na zbylém majetku, který je předmětem dědického řízení,
  • Pokud se i po ukončení dědického řízení dodatečně objeví další majetek nebo i dluhy je možné dědictví znovu otevřít,


Právní poradna. Dar od rodiče vás může připravit o dědictví

Dar nemovitosti a dědictví
Dobrý den mám dotaz ohledně dědictví. Můj vlastní otec daroval nevlastnímu Synovi barák s podmínkou ...
Dar nemovitosti a dědictví
Dobrý den mám dotaz ohledně dědictví. Můj vlastní otec daroval nevlastnímu Synovi barák s podmínkou ...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15549392528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více