Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Jak spočítat daň z příjmu při prodeji nemovitosti?


26. 04. 2023  08:29     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PRÁVNÍ PORADNA MGR. MIROSLAVA ZEMANA: Při prodeji nemovitosti lidé často mají zkreslené představy o výši daně z příjmu z prodeje. Při uzavření kupní smlouvy si myslí, že zaplatí z celé prodejní ceny nemovitosti. Jde o omyl.

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Jak spočítat daň  z příjmu při prodeji nemovitosti?




Při prodeji nemovitosti, pokud ji prodáváte dříve než pět (nově 10 let) let od nabytí, nebo dva roky od nabytí pokud v ní máte bydliště, musíte zaplatit daň z příjmu z prodeje nemovitosti. A to v případě, kdy je prodejní cena vyšší než pořizovací. Platíte vždy z rozdílu mezi prodejní cenou a cenou za kterou jste nemovitost pořídili se započtením účelně vynaložených nákladů na prodej (provize realitní kanceláře, poplatek na katastru apod.)

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, chystáme se s manželkou prodat svůj byt, který jsme koupili před rokem. Máme kupce na 5 milionů korun. Spočítali jsme si, že by jsme měli zaplatit na dani z příjmu z prodeje 15 procent ceny, tedy 750 000 korun. Je to hrozné. To byla zlatá daň z nabytí nemovitostí, kterou platil kupující a byla jen 4 procenta. Byt jsme přitom před rokem koupili za 4,5 milionů. Stát nás tak pěkně oškube. Je nějaká možnost jak věc řešit, aby ta daň nebyla tak vysoká? Nebudeme mít tak na pořízení domu, který jsme plánovali. Nebo k prodeji nakonec vůbec nepřistoupíme.

Odpověď Mgr. Miroslava Zemana:

Dobrý den, ve své odpovědi Vás mohu uklidnit, protože věc se má úplně jinak. Daň z příjmu se totiž neplatí z celé prodejní ceny, ale pouze z rozdílu mezi prodejní a kupní cenou. Pokud jste tedy nemovitost prodali za 5 milionů a dříve koupili za 4,5 milionů korun, pak je základ ke zdanění cca 500 000 korun z těch si ještě můžete odečíst případné potřebné náklady na zajištění prodeje, jako provizi realitní kanceláři, nebo náklady na úschovu kupní ceny či poplatek na vklad do katastru, pokud ho budete platit Vy. Daň z příjmu tak může být méně než desetinová, než jste si původně mysleli, tedy kolem 75 000 korun. Taková daň už není z pohledu celkové ceny tak výrazně vysoká a určitě nebrání prodeji nemovitosti. Rozdíl v cenách bytu zahrnete do klasického daňového přiznání fyzických osob do března následujícího roku.

Právní poradnu zajišťuje advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo profipravnik



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Jak spočítat daň z příjmu při prodeji nemovitosti?

Daň z prodeje nemovitosti
Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat ohledně jedné věci na kterou stále hledám správou odpově...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15391400416

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více