Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Kupní smlouva jen s úschovou


14. 06. 2023  00:34     Miroslav Zeman     komentáře (1)

PRÁVNÍ PORADNA ADVOKÁTA MGR. MIROSLAVA ZEMANA: U kupní smlouvy trvejte vždy na tom, aby obsahovala důvěryhodnou úschovu kupní ceny. Je to vždy v zájmu prodávajícího i kupujícího. Úschova kupní ceny dává oběma stranám jistotu, že prodávající řádně obdrží kupní cenu a kupující obdrží do vlastnictví kupovanou nemovitost.

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Kupní smlouva jen s úschovou




Prodej nemovitosti kupní smlouvou je velmi důležitou transakcí. Jedním podpisem tak nakládáme se statisíci či miliony korun. Je tak jasné, že znění a bezvadnosti kupní smlouvy musíme věnovat velmi velkou pozornost. Jednou z nejdůležitějších částí kupní smlouvy jsou platební podmínky. 

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, prodávam svůj byt v Praze a chtěl bych se zeptat. Realitní kancelář navrhuje, že by mi kupující zaplatil půl kupní ceny po podání návrhu na vklad do katastru nemovitostí a další polovinu potom, co bude vklad k mému bytu proveden. Mě se to ale zdá divné a pro mě nevýhodné. Kupující mi sice dá polovinu kupní ceny ještě v době, než se stane vlastníkem bytu, ale už bude mít návrh na katastru. Naopak se pak on stane vlastníkem celého mého bytu a teprve poté mi bude hradit druhou polovinu ceny. Co když to neudělá? A třeba byt mezitím dále prodá? Přijde mi to takové nevyvážené a nespravedlivé. Myslím si, že tak, jak to realitka navrhla, má kupující velkou výhodou na můj úkor. Jak mám postupovat a jak se mám k návrhu realitní kanceláře postavit?

Odpověď Mgr. Miroslava Zemana, advokáta:

Dobrý den, na takto stanovené podmínky bych zcela určitě nepřistupoval. Věc má přitom velmi jednoduché řešení, které by měla i realitní kancelář upřednostňovat a prioritně navrhovat. Pomocí advokátní či notářské nebo bankovní úschovy se Vámi uvedenému a popsanému riziku úplně vyhnete. Kupující totiž zaplatí po podpisu kupní smlouvy celou kupní cenu na účet úschovy. Tím bude mít jistotu, že jeho peníze jsou ochráněné do doby, než se stane na základě vkladu vlastnického práva v katastru skutečným a potvrzným vlastníkem bytu. Teprve poté budou peníze vyplaceny prodávajícímu. Na druhou stranu budete ochráněn jako prodávající i Vy, a to stejným způsobem. Po zaplacení do úschovy budete mít jistotu, že peníze jsou již deponované v plném výši, a tudiž o ně nemůžete přijít. Nemusíte se tak již obávat, že by Vám po vkladu na katastru nebyly vyplaceny. Kupující totiž už nemá nad částkou žádnou kontrolu a peníze vyplatí uschovatel automaticky po splnění podmínky, tedy po vkladu vlastnického práva kupujícího do katastru nemovitostí.

Právě úschovou kupní ceny se zásadním způsobem snižují rizika jak pro prodávajícího tak pro kupujícího. 

V případě zájmu o právní služby se obraťte na naši advokátní kancelář na webu www.ProfiPravnik.cz



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Kupní smlouva jen s úschovou

Ano, ale v jiném pořadí
Koupě nebo prodej jen s úschovou ano, podle bezpečnosti na 1. místě bankovní nebo notářská úschova, ...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12606376000

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více