Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Na otevření chráněného bankovního účtu máte nárok


25. 05. 2021  08:16     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ PORADNA Mgr. Miroslava Zemana: Advokát ze serveru www.ProfiPravnik.cz opět radí. Kdy a za jakých podmínek si můžete zřídit chráněný účet? Jedná se o účet, který je ochráněn proti exekucím. A to proto musíte udělat?

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Na otevření chráněného bankovního účtu máte nárok




Chráněný účet je velmi dobrý nástroj pro ochranu normálního života dlužníků. Nejde o to, že by dlužník nemusel splácet své exekuce, ale chráněný účet mu umožní aby legálně přežil a nemusel spadnou zcela do šedé zóny. Díky tomu může i dlužník v exekuci nadále legálně pracovat a díky chráněnému účtu může s účtem i nadále fungovat, hradit své základní životní potřeby, nebo třeba nájem.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den,

dostala jsem se do exekuce. Manžel nic nedluží, ale exekuce na něj je vyhlášená také. Exekutor nám proto zablokoval všechny peníze na účtu. Nemáme ze dne na den z čeho záplatit náklady na bydlení. Četla jsem něco o účtu chráněném proti exekuci. Myslíte, že by nám pomohl? A jak se dá zařídit? To můžeme do kterékoliv banky?

Odpověď advokáta:

Přeji příjemný den,

Pokud jde o zřízení chráněného účtu, tak ten by pro Vás byl dobrým řešením. Zřídit si ho totiž mohou pouze dlužníci v exekuci, kdy pouze dlužník může navštívit banku a požádat o zřízení chráněného účtu a musí předložit rozhodnutí soudu o nařízení exekuce. Banka musí dát vědět soudu, který nařídil exekuci, že byl tento chráněný účet zřízen a tedy se na něj nesmí exekuce do výše stanovené minimální částky vztahovat.  Ve Vašem případě by tak bylo možné zřídit chráněný účet pouze tehdy, když by přímo na Vás již byla vyhlášena exekuce, nebo případně na oba manžele. Pokud tuto podmínku splňujete, tak Vám banka chráněný účet zřídit musí. 
Chráněný účet vám tak umožní slušně přežít. Musí Vám totiž na něm zůstat minimální částka životního minima, na kterou nemůže exekutor sáhnout, a ze které může dlužník hradit své základní životní potřeby, jako stravu, nájem či náklady na dojíždění do zaměstnání. 

logo profipravnik



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Na otevření chráněného bankovního účtu máte nárok

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12573832944

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více