Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana:
Povinnosti z nájmu přecházejí na dědice


22. 05. 2023  09:34     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ PORADNA MGR. MIROSLAVA ZEMANA: Pokud zemře nájemce, povinnosti vůči pronajímateli tím nekončí. Nároky za nájemcem se přenáší na dědice. Povinností je i dodržení výpovědní doby při ukončení nájmu smrtí nájemce.

Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Povinnosti z nájmu přecházejí na dědice




Nájemce zemře a práva a povinnosti z nájmu bytu kde bydlel je třeba plnit i nadále. Pronajímatel tak má nárok nejen na dlužné nájemné od zemřelého nájemce, ale i na platbu za měsíce odpovídající výpovědní době. A to přesto, že pozůstalí byt okamžitě vyklidí. Nároky pronajímatele na úhradu plateb se přenášejí i do dědického řízení, pokud je dědicové neuhradí dříve.

Dotaz čtenáře:

Pane doktore, zemřel mi otec, který bydlel v nájemním bytě. Ještě ten měsíc jsme byt vyklidili a předali pronajímateli. Ten ale trvá na tom, aby jsme za daný měsíc ještě zaplatili nájem. Tomu rozumím. Ale pronajímatel chce zaplatit ještě další dva měsíce výpovědní doby. Přitom jsme žádnou výpověď nepodali a otec prostě zemřel, to si asi sám nevybral a nezpůsobil. Má pronajímatel nárok na platbu ještě dvou nájmů, nebo jak se můžeme proti takovému požadavku bránit? Připadá mi to mírně nechutné. Pronajímatel využívá podle mého názoru neštěstí druhého, aby se obohatil. Máme to zaplatit, nebo se máme bránit?

Odpověď Mgr. Miroslav Zemana:

Dobrý den,

bohužel má v tomto případě pronajímatel pravdu. Občanský zákoník chrání pro tyto případy pronajímatele, kteří by mohli úmrtím nájemce přijít o příjem. Ukončení nájmu, byť došlo úmrtím nájemce povinnosti nekončí a tedy platí to co je uzavřeno v nájemní smlouvě, případně úprava v občanském zákoníku. I v případě úmrtí nájemce tak platí sjednaná výpovědní doba, nebo výpovědní doba určená občanským zákoníkem. Je jasné, že nájemce již sám hradit nemůže a proto tyto povinnosti přecházejí na dědice, resp. pravděpodobného dědice. Pokud tento dědic částku neuhradí, pak se nárok pronajímatele přenáší do dědického řízení a bude ji muset po ukončení řízení a vypořádání dědictví uhradit dědic, nebo dědicové. Pronajímatel by tak o nic přijít neměl. 

Doporučuji tak částku co do délky výpovědní doby uhradit, a pokud nechcete, můžete to nechat až na vypořádání dědictví v dědickém řízení, čímž se platba posune, nicméně pronajímatel může ještě uplatnit úroky z prodlení.

PRÁVNÍ PORADNU ZAJIŠŤUJE ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ PROFIPRAVNIK.CZ, NEJVĚTŠÍ PRÁVNÍ SERVER PRO LAIKY



Právní poradna Mgr. Miroslava Zemana: Povinnosti z nájmu přecházejí na dědice

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12567657888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více