Právní poradna serveru BP:
Dlužné výživné musí otec uhradit i po propuštění z vězení


05. 06. 2019  00:53     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře, který má problém s úhradou výživného na své dítě. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Dlužné výživné musí otec uhradit i po propuštění z vězení




Fakt, že nastoupí dlužník výživného do výkonu trestu nic nemění na jeho povinnosti výživné i nadále hradit. Rozhodně také nástup do výkonu trestu nezbavuje dlužníka, tedy rodiče dítěte povinnosti uhradit dosud dlužné výživné. Dlužné výživné je povinen dlužník splácet jak v případě výkonu trestu, pokud pracuje, tak po svém propuštění.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den,

moc prosím o radu. Již 5let jsem rozvedená, syna mám po rozvodu v péči a bývalý muž má od r.2008 vyživovací povinnost 1500,- Kč. Platil vždy, jeden či 5 dnů zdržení nevadilo. Ovšem, nastoupil k výkonu trestu, který je delší, než 36 měsíců. Nenahlásil vyživovací povinnost, proto jsem po 4měs.podala trestní oznámení, které bylo pozastaveno, již byl ve vězení - odtud mi také přišlo, že pro placení výživného si musím podat žádost, to jsem udělala a přišly mi první peníze, ne v celé částce a bylo mi sděleno, že má 2 vyživovací povinnosti, proto částka celá nebude. Obrátila jsem se na ex.soud, kde bylo vyměřeno, že mi musí zaplatit 12000,- + řádné výživné - dle výdělku. Věznice nezareagovala a bývalý se nechal na vlastní žádost přeložit do jiné věznice, kde práci nemá a peníze již nedostávám vůbec. Chci se tedy zeptat, pokud je odsouzený pracovně zařazen a má vyž.povinnosti, je možné jej přesunout tam, kde práci nemá a to na vlastní žádost? Pokud mi dluží 12 000,-, tento dluh mu zůstává nebo je prominut? Co řádné výživné? Když posílali jen část a nyní již nic, musí pak po propuštění vše zaplatit? Byť bydlel s přítelkyní, měl dluhy a nechal si zapsat bydliště na Obecní úřad. Co teď?

Velmi děkuji za pomoc,

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

dluh na výživném otci zůstává i když má nařízen výkon trestu. Pouze se přerušuje povinnost výživné hradit, pokud nemá ve věznici práci či možnost zaměstnání. Po propuštění z vězení pak bude povinen dluh uhradit, i když neplacení v době výkonu trestu nebude možné posuzovat jako trestný čin.

Vymáhání té pohledávky už je pak věc druhá. Je otázkou jak dobře a jak dlouho bude po propuštění skrývat svůj majetek, resp. jak dlouho nebude pracovat. Pokud do zaměstnání nastoupí a bude to oficiální zaměstnání, pak můžete požadovat přednostní srážky z platu nejen na běžné výživné, ale i na výživné dlužné. Váš nárok na úhradu výživného tak bude mít přednost před všemi ostatními dluhy a závazky otce. Dále může otci hrozit, pokud by se i nadále vyhýbal úhradě výživného, nové trestní stíhání a odsouzení.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Dlužné výživné musí otec uhradit i po propuštění z vězení


Dobry den chci se zeptat manzel sedi za alimenty a chci se zeptat kdys ten dluh zaplatim tak prostej...
Výživné
Dobrý den. Prosím ,mám dotaz.Můj bývalý partner dluží na výživném.Mé dítě příští rok končí studium a...
Diskutovat (2)