Právní poradna serveru BP:
Hypoteční úvěr lze čerpat i na vypořádání


05. 04. 2017  00:47     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Hypoteční úvěry poskytují banky i na vyplacení vypořádání pro příbuzné osoby. Jak to funguje? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Hypoteční úvěr lze čerpat i na vypořádání




Hypoteční úvěr nemusí být používán je při koupi bytu nebo domu. Hypoteční úvěr lze velmi dobře použít i v případě, že potřebujete uhradit vypořádání příbuzné osobě. Nejčastěji se jedná o případ daru, kdy rodiče obdarují jednoho ze svých potomků nemovitosít a ten je povinen uhrati příslušnou částku vypořádání svým sourozencům. 

Mladý člověk pak nemá logicky dostatek vlastních prostředků na vyplácení statisícového či milionového vypořádání a tak se bez hypotečního úvěru často neobejde.

Dotaz čtenáre:

Dobrý den, chceme s manželem darovat svém nejmladšímu synovi byt v osobním vlastnictví. On v něm totiž bydlí a hodně peněz do něj investoval. Máme ale ještě jednu dceru a nechceme aby přišla zkrátka. Proto chceme darovat byt synovi a požadujeme, aby syn vyplatil svou sestru cca milionem korun. To odpovídá polovině hodnoty tohoto bytu. Syn ale do bytu dal dost peněz a na zaplacení vypořádání už nemá své prostředky. Může tedy zaplatit dceři peníze z hypotéky? Ručit může darovaným bytem. S tím i souhlasíme. Jde nám spíš o to, jestli můžeme počítat s půjčkou od banky na tenhle účel. Byt má mnohem větší hodnotu než bude vypořádání a syn normálně pracuje. Jak to prosím vás funguje?

Odpověď právníka:

Ano, vypořádání mezi sourozenci lze financovat formou hypotečního úvěru a banky tuto možnost poskytují. Pro banku je podstatné, že dlužník se stává vlastníkem nemovitosti, byť se jedná o pořízení darováním. Tuto nemovitost pak zastaví bance jako zástavu k zajištění hypotečního úvěru. Banka pak poskytne sjednanou částku vypořádání na základě dohody o vypořádání mezi sourozenci a jejich rodiči či rodičem jako dárcem. Je však v této souvislosti třeba vnímat požadavky a podmínky banky. Ty podmínky mohou být u každé banky trošku jiné. Určitě ale bude nutné dát nemovitosti do zástavy, předložit bance podepsané dokumenty, tedy darovací smlouvu a dohodu o vypořádání s ověřenými podpisy účastníků a podat návrh na vklad vlastnického práva obdarovaného do katastru nemovitostí. Banka pak může poskytnout hypoteční úvěr na účet vypořádávaného sourozence. Na prvním místě je třeba pracovat i ve smlouvách a příslušných dokumentech s podmínkami banky, protože ty jsou zásadní pro poskytnutí úvěru. Pokud jsou tyto podmínky splněny, není důvod, proč by banka úvěr neposkytla.

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Hypoteční úvěr lze čerpat i na vypořádání

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více