Právní poradna serveru BP:
Investujete do cizího bytu nebo domu? Pozor na promlčení


29. 03. 2017  00:13     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka investovala statisíce do domu v majetku rodičů manžela. O své peníze zřejmě přijde. Nárok se promlčuje. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Investujete do cizího bytu nebo domu? Pozor na promlčení




Investovat do cizího majetku, ať už jakýmkoliv způsobem přestavuje vždy poměrně velké riziko. Velmi rychle totiž můžete o své vynaložené prostředky přijít. Tyto investice byste si vždy měli předem nějakým způsobem buď smluvně, nebo věcně zajistit. Nárok na vrácení vynaložených prostředků do cizího majetku se totiž dosti rychle proměňuje. Po dvou letech už tak nemusíte získat zpět vůbec nic. A raduje se ten, kdo se na váš úkor obohatil. Jak se bránit?

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, před svatbou jsem si našetřila několik stovek tisíc korun. Po uzavření manželství jsme se s manželem nastěhovali do domu, který vlastnili rodiče manžela s tím, že nás tam nechají bydlet a slíbili, že nám dům poté darují. Manžel také uvítal, že mám našetřeno dosti peněz a můžeme si dům upravit podle svých požadavků a potřeb. Dům jsme z mých peněz skutečně celý zrekonstruovali a nastěhovali se do něj. Bohužel jsem si své investice nijak neošetřila a spokojila se jen se slibem rodičů manžela a s jeho ujištěním, že to tak skutečně bude. Nyní se s manželem rozvádíme a já jsem musela dům opustit. Na mé požadavky na vrácení investic do tohoto domu nikdo nereaguje a manžel odmítá tyto prostředky zaplatit s tím, že jsem je neinvestovala do jeho majetku, ani do společného, ale do majetku jeho rodičů a tak mi nic kompenzovat nebude a aby se obrátila na ně. Nepříjemné je, že investice se realizovala už před pěti lety, tedy v době, kdy jsem vůbec žádné problémy nečekala a rozhodně jsem netušila, že by se mohl manžel takto hrozně zachovat. Myslíte, že mám ještě nějaké šance domoci se vrácení mých investic? Přeci jsem rodičům manžela ten dům zhodnotila.

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den, neznám bližší podrobnosti k věci, kromě Vašeho popisu celé situace, nicméně mohu konstatovat, že bude jen velmi těžké domoci se vrácení či nějaké kompenzace vynaložených částek. Předně byste neměla z titulu bezdůvodného obohacení nárok na reálně vynaložené částky investic, ale na částku zhodnocení domu jako takového vyčísleného znalcem. Ne každá investice totiž může vést ke skutečnému zhodnocení domu a předpokládám, že ani nebudete mít nějaký prokazatelný důkaz o tom, že rodiče s investicemi a jejich charakterem vyslovili souhlas. Navíc i kdybyste prokázala realizaci investic z Vaší strany, a z Vašich výlučných prostředků, zřejmě nedodržíte promlčecí lhůtu, která je stanovena na 2 roky. A o bezdůvodném obohacení ze strany rodičů manžela víte a musíte prokazatelně vědět už od chvíle realizace investic. Došlo tedy k té chyb, že jste si své investice žádným způsobem nezajistila, a to ani smluvně. V dobrých dobách není správné se spoléhat na to, že tyto dobré doby zde budou navždy. Právě v dobrých dobách je také vhodné se zajišťovat na mého dobré doby, kdy mohou přijít problémy, jako tomu je ve Vašem případě. Pokud tedy částku Vámi požadovanou neuhradí rodiče manžela dobrovolně, budete spíše problém cokoliv vymoci soudní cestou, protože rodiče jako žalovaní s největší pravděpodobností odmítnout částku uhradit a promlčení uplatní.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Investujete do cizího bytu nebo domu? Pozor na promlčení

Diskutovat (0)