Právní poradna serveru BP:
Investujete do cizího? Nezapomínejte na smlouvu


18. 05. 2016  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka investovala do majetku ve výlučném vlastnictví manžela po celou dobu spolužití. Při rozvodu jí manžel vše zapřel. Jaké si z toho vzít ponaučení? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Investujete do cizího? Nezapomínejte na smlouvu




Považujeme to za něco zcela normálního. Žijeme s člověkem, kterému věříme a se kterým se navzájem podporujeme. Říct si o  nějakou smlouvu pak vypadá jako projev zjevné nedůvěry k tomuto člověku. Právě proto také mnoho lidí podceňuje riziko, které může a také velmi často vzniká v případě, když se dva lidé nepohodnout, nebo se dokonce rozvádějí. Naší čtenářce se právě toto stalo.

Dotaz čtenářky:

Prosím o odpověď na mojí otázku. Jsem už z celé věci vážně zoufalá. V době manželství jsme s manželem rekonstruovali chatu do níž jsem ze svého investovala skoro půl milionu korun. Bohužel už se to stalo před mnoha lety. S manželem to byl ideální vztah a nikdy by mě nenapadlo, že by to mohlo být jinak. Nyní po letech si manžel našel milenku a rozvádíme se. Manžel mi samozřejmě všechno zapřel. Chata je prý jeho, protože jí pořídil před manželstvím a investované peníze také byli jeho. Většinu peněz jsem také platila v hotovosti, proto ani nemám zvláštní doklad. Jsem z toho celá zoufalá. Už mi ani nejde o ty peníze jako o ponížení, jaké mi manžel připravil a jak mě zklamal. Dá se s tou věcí ještě něco dělat?

Odpověď právníka:

Dobrý den, je to typické podcenění situace. Rozumím tomu, že jen málokomu se chce říkat manželovi o nějaký doklad či smlouvu na vkládané prostředky, ale třeba ve Vašem případě je třeba si uvědomit několik věcí. Vám nemuselo být nepříjemné či hloupé říci si o smlouvu, v tomto případě smlouvu o půjčce či smlouvu o realizaci investic ve chvíli, kdy jste investovala ani ne do společného jmění manželů, ale pouze do manželova majetku. Manželovi také nebylo hloupé nabídnout Vám na nemovitosti spoluvlastnictví, když věděl, že do ní investujete své prostředky. Samozřejmě je problém, že navíc nemáte žádné účtenky a žádné doklady o vkládaných částkách a celá věc se stala již před lety. Pokud věc není již promlčena, tak tam existuje nedostatek důkazů a je otázkou jestli by jste důkazní břemeno vůbec unesla. Napadá mě tak řešení, které by se případně realizovat dalo, ale je třeba toto ještě důkladně projednat s právníkem. Označte investované prostředky do domu manžela jako prostředky ze společného jmění manželů. V takové případě budete tvrdit, že dům byl zrekonstruován v době manželství za společné prostředky a tedy při vypořádání máte nárok na podíl z zhodnocení domu. To by se určilo znaleckým posudkem. Určitě tak o část investice přijdete, ale máte nárok získat zpět alespoň něco a nárok na vypořádání společného jmění manželů po rozvodu není promlčen a je tak možné z tohoto důvodu požádat o toto vypořádání.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Investujete do cizího? Nezapomínejte na smlouvu

Diskutovat (0)