Právní poradna serveru BP:
Odmítli platbu kartou kvůli nízké částce


15. 05. 2018  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (4)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se setkal s odmítavým postojem obchodníka při platbě kartou kvůli nízké utracené částce. Je tento přístup v pořádku? Čtěte dále!

Právní poradna serveru BP: Odmítli platbu kartou kvůli nízké částce




Přijdete do obchodu, koupíte si několik rohlíků, nemáte hotovost a chcete platit kartou? Stále se stává, že někteří obchodníci realizaci platby kartou odmítají z důvodu nízké částky útraty. Je přitom jasné, že odmítnout platbu nesmí. Porušují tím povinnosti ke kterým se zavázali poskytovateli služby bezhotovostního placení.

Dotaz čtenářky:

Dobrý den, včera se nám stala nemilá událost. Všude čteme jak musí umožnit prodejci platby kartou bez jakýchkoliv poplatků, tak jsme toho chtěli využít. Ve večerce jsme si nakoupili pár drobných věcí na chalupu. Útrata asi 86 Kč. Vystáli jsme si frontu. Pěkná fronta se také vytvořila z námi. A při placení, kdy měl prodejci i připravený terminál k placení kartou a jiní zákazníci prokazatelně kartou také platili, nám prodejce sdělil, že platbu kartou neumožní. Důvodem je prý nízká útrata a platba kartou se mu tak nevyplatí. Všechno jsme tedy museli nechat na pultu a odejít jako někdo kdo nemá na zaplacení věcí, které si nabral. Byla to pro nás pěkná ostuda. Je možné, aby prodejce, který jinak prokazatelně akceptuje platby kartou mohl tuto platbu svévolně odmítnout? A to všechno jen proto, že si sám určil nějaké podmínky?

Odpověď právníka:

Dobrý den, v podstatě si odpovídáte sami, že to obchoník udělat nemůže. Pokud používá obchodník platební terminál, a akceptuje platby kartou, musí také tyto platby přijímat bez jakýchkoliv dalších podmínek. Prodejci mají dokonce v podmínkách používání služby s kartovo asociací, že jsou povinni přijímat všechny platby bez určení a omezení jejich výše. Pokud tedy obchodník odmítá platbu přijmout, dopouští se porušení svých povinností. Na místě asi věc přímo nevyřešíte, snad jen kdybyste mu pohrozili, že si budete stěžovat u ČOI a poskytovatele služby. Nicméně pokud by jste byli razantnější, a na svém právu na místě trvali, měl bych obchodník nakonec ustoupit a platbu umožnit. Nic mu v tom totiž nebrání.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Odmítli platbu kartou kvůli nízké částce


Pokud jde o minimální částku nákupu, při které obchodníci nechají zákazníka zaplatit kartou, takové ...
Obchodník může kartu odmítnout
Nesouhlasím s odpovědí, ptal jsem se i v bance. Zákon o oběhu bankovek a mincí upravuje pouze příjem...

Nyní jsme zřizovali platební terminál a náš dotaz byl zda si můžem stanovit minimální částku za útra...

Volal jsem na ČOI a tam mi řekli že si to obchodních může dovolit Takže co tady píšete není pravda...
Diskutovat (4)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více