Právní poradna serveru BP:
Odvolat darovací smlouvu po smrti dárce reálně nelze


18. 03. 2020  00:11     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Odvolat darovací smlouvu po smrti dárce reálně nelze




Darování nemovitosti je velmi závažný úkon. Pokud dárce darování realizuje, musí si uvědomit, že může o majetek přijít, aniž by se dočkal vděku za strany obdarovaného. Proces odvolání daru je pak velmi složitý a neobejte se bez soudu a dokazování.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací smlouvy na dům s věcným břemenem. Moje babička asi před 12ti lety darovala dům vnukovi s tím, že v domě má doživotní užívání. Před čtyřmi roky vážněji onemocněla a obdarovaná rodina se o babičku nestarala - již si ji nevzala z nemocnice. Vzala si ji tedy k sobě domu má matka - jedna z dcer mé babičky. Druhá dcera - matka obdarovaného vnuka nejevila o starost babičky zájem. Letos babička ve věku 80ti let zemřela. Zajímalo by mne, zda by mohla má matka, která se o svou matku starala, napadnout darovací smlouvu. A to hlavně z důvodu, že vnuk, který byl obdarován, se neeticky zachoval ke své babičce i mé matce. Když se babička dozvěděla, že i bez jejího vědomí a svolení jí vystěhovali všechny osobní věci a její vybavení a začali si její část domu předělávat a užívat ještě za jejího života, trpěla tím a byla velice zklamaná jejich chováním.  Neměla však již sílu něco měnit, bylo jí 80. Prosím poraďte mi, zda je možné tuto darovací smlouvu napadnout mou matkou.

Děkuji za informaci.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

asi Vás zklamu, ale v tomto případě vidím jen mizivé naděje na úspěch a pokud Vám bude říkat někdo něco jiného, pak nemá pravdu. Darovací smlouvu mohla ještě za života zpochybnit babička, ale protože to neudělala, je tento stav již nevratný. Po smrti dárce sice může teoreticky odvolat dar i dědic, ale pouze do jednoho roku od smrti dárce a pouze v zákonem daných důvodech. Před darováním si totiž musí každý uvědomit následky, které jsou s tím spojené, jinak samozřejmě velmi riskuje. I pokud bychom připustili, že byste se pokusila zpochybnit darovací smlouvu, budete stejně velmi limitováni důkazní nouzí. Jen těžko prokážete, že vnuk babičky a jeho matka neposkytli babičce pomoc či podporu, že to vůbec babička, chtěla, že o to žádala apod. Navíc může dojít i k účelovým svědectvím apod. a za neúspěšný pokus o žalobu byste museli také zbytečně hradit náklady žalovaných, pokud byste byla neúspěšná, což je také dosti pravděpodobné.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Odvolat darovací smlouvu po smrti dárce reálně nelze

Pani
Jde zjistit zda notarsky zapis byl falesny podpisy musi byt overeny podpisy. Lze to napadnout? Dekuj...
Diskutovat (1)