Právní poradna serveru BP:
Služebnost jen tak snadno nezrušíte


06. 11. 2019  00:19     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Služebnost bezplatného užívání nemovitosti zapsanou v katastru nemovitostí jen tak snadno zrušit nelze. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Služebnost jen tak snadno nezrušíte




Ke zrušení služebnosti je nutný souhlas oprávněného nebo vážné zákonné důvody. V obou případech je nutné tyto skutečnosti prokázat a v případě sporu o oprávněnosti služebnosti musí o věci rozhodnout jedině soud.


Dotaz čtenáře:

Dobrý den, babička už je hodně stará a pořád bydlí v našem domě, kde má udělané věcné břemeno doživotního užívání. Je už hodně stará a máme s ní problémy a starosti. Chtěli jsme ji dát do domova důchodců, ale to odmítá, že je doma tady. My přitom potřebujeme udělat rekonstrukci domu a začít žít normálně jako rodina. Pro babičku je nejlepší pobyt v domově důchodců, kde se o ní dobře postarají a bude tam i v rámci kontroly doktorů. To jí tady zajistit nijak nemůžeme a pořád jsme ve střehu, aby se jí něco nestalo. Můžeme jí z důvodu stáří toto břemeno zrušit a přihlásit jí do domova důchodců s tím, že jiná možnost zde není? Co ke zrušení jejího věcného břemene potřebujeme? A jak se to všechno provádí? Její věcné břemeno je zapsané v katastru nemovitostí, tak nevím jestli to má nějaký význam.

Odpověď právníka:

Dobrý den, zrušit služebnost doživotního, bezplatného užívání jen tak nemůžete. Existuje několik možností, jak služebnost zapsanou v katastru nemovitostí zrušit a těmi jsou ideálně souhlas oprávněného, tedy babičky, pak se služebnost ruší v případě její smrti a nebo v případě, kdy by tato služebnost nebyla ze strany babičky dlouhodobě využívána, což rozhodně není tento případ. Pokud babička neporušuje nějak své povinnosti spojené se služebností, hradí si dojednané výdaje a řádně své právo využívá, není důvodu ke zrušení služebnosti, pokud s tím ona sama nesouhlasí. Váš záměr může být veden dobrými pohnutkami, ale je pouze na oprávněné ze služebnosti, zda dá k jejímu zrušení a ke svému vystěhování souhlas či nikoliv. Na Vás je, aby jste ji přesvědčili, nebo ji nechali nemovitost dále užívat dle jejího přání.


DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Služebnost jen tak snadno nezrušíte

Diskutovat (0)