Právní poradna serveru BP:
Úrok lze změnit pouze na konci fixace


13. 03. 2019  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (1)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenář se obává, že mu banka může u hypotéky zvýši úrokovou sazbu kdykoliv se jí to bude hodit. Je takový postup banky možný? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Úrok lze změnit pouze na konci fixace




Každá banka je vázána smlouvou o hypotečním úvěru, která obsahuje jak aktuální úrok platný od podpisu smlouvy, tak upravuje i způsob změny úrokové sazby v průběhu smluvního vztahu. U hypoték se sjednává tzv. fixační doba, po kterou jsou zafixovány jak výše splátek úvěru, tak i úrok u tohoto úvěru. Tím je omezena banka, měnit jednostranně v průběhu této lhůty smluvní podmínky a podmínky úvěru. 

Dotaz čtenáře: 

Dobrý den, půjčil jsem si od banky hypotéku na můj nový byt. Udělal sem to i proto, že všude píšou, že se budou úroky zvyšovat, a že je nejlepší čas si hypotéku vzít. Tak jsem to využil. Vystrašila mě ale tchyně, která mojí manželce rozmlouvala, abychom si hypotéku brali. Prý nám může banka po několika měsících nebo kdykoliv ten úrok zvýšit a že se pak nedoplatíme. Že jsme se nechali nachytat a napálit a že jsme hloupí, že bance věříme první deklarovanou nabídku. Že se to prý stalo už i její kamarádce, že si vzala hypotéku, pak jí zvýšili úroky a ona musela byt prodat, protože neměla na splácení. Jak to tedy je? Máme teď s manželkou dost strach z toho, co může přijít.

Odpověď právníka:

Dobrý den, Váš strach je zbytečný. Informace od tchýně jsou buď neúplné, nebo zcela nepravdivé. Předně nemůže žádná banka v průběhu fixační doby, tedy do několika měsíců měnit jednostranně úrokové sazby či je dokonce zvyšovat. K úpravě úrokových sazeb a dalších podmínek smlouvy může banka přistoupit až ve chvíli, kdy vyprší fixační doba. Podívejte se tedy do smlouvy o hypotečním úvěru, na jakou dobu máte fixaci zřízenu. Může to být nejčastěji jeden rok, tři roky, nebo pět let. V průběhu té doby se pak nemusíte jakéhokoliv růstu úroků vůbec bát. Je přitom vůbec otázkou, zda po vypršení fixační doby banka přistoupí k navýšení úroků, protože zatím se tak vůbec neděje a banky spíše poskytují úroky výhodnější, protože úrokové sazby aktuálně spíše stagnují. To sice už nemusí platit v budoucnu, ale je velmi nepravděpodobné, že by se úroky u hypoték navyšovaly nějak podstatně a to i v horizontu několika let. Buďte tedy klidní a rozhodně vám aktuálně žádné nebezpečí navýšení úroků nehrozí.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Úrok lze změnit pouze na konci fixace


Dovolil bych si opravit, že může být také sjednána variabilní sazba úroku, která se hýbat může. Každ...
Diskutovat (1)