Právní poradna serveru BP:
Úschovy u advokátů jsou bezpečné


12. 06. 2019  00:15     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Úschovy u advokátů jsou bezpečné




Institut úschovy kupní ceny je velmi dobrý nástroj pro jistotu obou smluvních stran při prodeji nemovitosti. Pokud nedůvěřujete advokátům a advokátní úschově, je možné využít úschovy notářské, nebo úschovy bankovní. Stačí si jen vybrat.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den, hodlám prodat svůj rodinný dům. Podle dohody kupec složí peníze do advokátní úschovy a tyto peníze mám dostat po zapsání kupce do KN a nabytí právní moci. Do té doby budou peníze uloženy u advokáta, ovšem můj dům už bude patřit kupci a já mám dostat peníze až 5 dnů po zapsání do KN. 

Dotaz zní: Jakým způsobem, u koho, a jak, si mám u advokáta kupcem složené peníze pojistit pro případ, kdy by z jakýchkoliv důvodů - exekuce, úmrtí, nemožnost různého způsobu, a to jak na straně kupce, tak i advokáta - mi nemohly být peníze vyplaceny? - prostě jak ošetřit vakuum, kdy majetek už bude nevratně kupce a já ještě nebudu mít peníze převedeny ?

Kdyby se náhodou něco stalo po nabytí právní moci zapsání v KN, a peníze by nebyly převedeny, - je nějaká možnost ještě tento stav zvrátit ?

Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA:

Dobrý den,

advokátní úschova je velmi dobrou formou zajištění. Doporučuji však, aby se peníze neskládaly u advokáta, u kterého můžete mít podezření, že je v nějakém vztahu s kupujícím. Advokát by měl být nestranný a v podstatě by Vás ani neměl znát. Další věcí, na kterou je třeba dát pozor, je ustanovení smlouvy o advokátní úschově. Ta totiž stanoví závazné podmínky složení a vyplacení peněz a je třeba dávat pozor, aby se tam neobjevil nějaký skrytý háček, proto tuto smlouvu doporučuji nechat zrevidovat a zkontrolovat úplně jiným právníkem.

Pokud je smlouva v pořádku a peníze do ní řádně složeny, nehrozí, že byste o finanční prostředky mohl přijít. Pokud advokát zemře, je každý advokát pojištěn za škodu, kterou svou činností způsobí. Peníze tak budou určitě v bezpečí a tyto krajní případy jsou málo pravděpodobné. Pokud byste měl přesto pochybnosti, není nic snazšího než využít notářskou úschovu, nebo úschovu banky, kde nehrozí, že by banka v průběhu úschovy zanikla a zemřít právnická osoba nemůže.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Úschovy u advokátů jsou bezpečné

Diskutovat (0)