Právní poradna serveru BP:
Zálohové výživné zatím neplatí


10. 10. 2018  00:26     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Čtenářka se dotazuje zda může využít zálohového výživného, když jí otec dítěte dlouhodobě neplatí. Co odpoví odborník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Zálohové výživné zatím neplatí




Zálohové výživné, ač se o něm velmi často diskutuje, a stále se toto řešení narhuje, zatím v České republice neplatí. Čtenářka zřejmě zaregistrovala informace o zálohovém výživném, které se rozšířily s novým návrhem ministerstva sociálních věcí. Nicméně toto řešení stále v naší zemi neplatí.

Dotaz čtenáře:

Dobrý den, jsem žena samoživitelka a starám se o nezletilé dítě. Jsem v těžké sociální situaci a otec dítěte bohužel ani to nízké výživné co má vyměřené neplatí. Jsem z celé situace zoufalá a smutná. Dozvěděla jsem se, že můžu jako matka požádat o zálohové výživné. Stát prý dlužné výživné zaplatí za otce a pak bude peníze vymáhat na otci, protože má stát lepší možnosti, než mám já. Kde bych proboha vzala v sociálně tíživé situaci peníze na vymáhání té částky, nebo na exekuci? Ani nevím jak se to dělá. Kdyby ale bylo možné to výživné od státu, tak by to mojí situaci vyřešilo. Proto se dotazuju, nevíte jak můžu o výživné od státu zažádat? Kam mám dát formulář nebo žádost?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, asi Vás zklamu, ale zálohové výživné v České republice stále nefunguje a v nejbližší budoucnosti by se zavést mělo, resp. takový návrh existuje a má politickou podpiru. Zatím platí stav, že pokud se budete chtít výživného domoci tak máte dvě možnosti či cesty. První je podání trestního oznámení na otce, pokud dlužné výživné už činí tři měsíční částky výživného a současně podat návrh na nařízení exekuce na majetek či příjmy otce. Jiné řešení bohužel skutečně není možné využít a v zásadě ani neexistuje. S návrhem na nařízení exekuce Vám mohou pomoci neziskové organizace, které se přímo tímto problémem zabývají a s celou věcí Vám mohou bezplatně pomoci.

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna serveru BP: Zálohové výživné zatím neplatí

Diskutovat (0)