Právní poradna:
Vyplacení advokátní úschovy ze Sberbank. Dočkám se?


19. 04. 2022  09:53     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PRÁVNÍ PORADNA - klient advokáta má prostředky z prodeje nemovitosti uložené na účtu úschovy, který byl veden u Sberbank. Dostane se klient k těmto prostředkům, a za jakých podmínek?

Právní poradna: Vyplacení advokátní úschovy ze Sberbank. Dočkám se?




Dobrý den, měl sem, respektive mám uložené prostředky z prodeje svého bytu u advokáta, který měl úschovný účet otevřený u Sberbank. Ta zkrachovala a mě tam zůstalo několik milionů korun. Zatím jsem nic nedostal. Co mohu od následujících dnů očekávat? A dostanu se vůbec k těmto svým penězům? Informace v médiích jsou trošku chaotické, a tak z toho nejsem nijak moudrý.

Odpověď advokáta:

Dobrý den, mohu Vám oznámit, že výplata prostředků z úschov, tedy i těch advokátních byla zahájena u Komerční banky dne 12. 4. 2022, tedy asi před týdnem. Od té chvíle máte možnost si prostředky do pojištěného zákonného limitu u Komerční banky vyzvednout, resp. přesněji si je nechat převést na účet určený v úschovní smlouvě. Detaily by měl u banky vyřešit schovatel, který byl disponentem daného účtu u Sberbank, ten by také měl bance předložit údaje o Vašem účtu k vyplacení úschovy. Pokud by se tak nestalo, můžete to udělat i Vy a bance úschovní smlouvu předložit a případně to s ní řešit. 

Platí, že máte nárok na výplatu buď částky do limitu cca 2,5 milionů korun, nebo 5 milionů korun v případě, že příjem byl z prostředků kupní ceny za prodej nemovitosti, což by měl být i Váš případ. Vše za předpokladu, že prostředky dorazily na účet ve Sberbank v době tří měsíců před ohlášení platební neschopnosti banky. Předpokládám tedy, že budete mí nárok na vyplacení až pěti milionů korun. Pokud byla částka kupní ceny vyšší, pak se budete muset domáhat vyplacení částky přesahující pět milionů korun u příslušného řízení, kterým se bude banka likvidovat, kdy bude likvidován majetek a aktiva banky a tyto budou vypláceny následně věřitelům.



Právní poradna: Vyplacení advokátní úschovy ze Sberbank. Dočkám se?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16306327168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více