Přenáší se na bankovkách COVID-19? Podle odborníků ne.


03. 04. 2020  00:24     Tisková zpráva     komentáře (0)

Panika z koronaviru se dotkla téměř všech aspektů našich každodenních životů - od změny pracovního režimu až po obyčejné placení hotovostí. Jak je to ale s potenciálním přenosem koronaviru prostřednictvím hotovosti?

Přenáší se na bankovkách COVID-19? Podle odborníků ne.




„Strach obyvatelstva z přenášení bankovkami vznikl nedorozuměním,“ komentuje Fadela Chaib, tisková mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO)1. Například i společnost Euronet, globální provozovatel bankomatové sítě, upozorňuje na potenciální rizika plošného doporučení pouze bezkontaktních plateb. Zároveň ze svých bankomatů udělal nosiče informací v boji proti koronaviru.

Strach z COVID-19? Bankovku by člověk musel použít jako kapesník

Ačkoli většina státních organizací doporučuje bezkontaktní platby, dosud není žádný důkaz, že bankovky přenáší nebezpečný virus. K dezinformaci došlo špatnou interpretací britského online deníku The Guardian.2

„Aby bankovka mohla přenést jakýkoliv virus, museli byste ji vyndat z peněženky a použít jako kapesník. Kovové mince jsou též velmi nepřejícím prostředím pro viry,“ komentuje situaci Christine Tait-Burkard, expertka na infekce a imunity z Roslin Institutu z univerzity v Edinburghu.

Profesor Mariano Esteban, vedoucí oddělení poxvirů a vakcín ze španělského Národní centra pro Biotechnologii doplňuje slovy: „Virus potřebuje živou buňku, aby se udržel ve svém aktivním stádiu, na jakémkoli neživém povrchu přežije jen chvíli.“

Ne každý může platit bezkontaktně

Možnost bezkontaktního placení skrze chytré telefony nebo platební karty se týká hlavně obyvatel z velkých měst a mladších generací. Státem doporučované bezkontaktní platby by mohly citelně zasáhnout obyvatele menších obcí, kde většinou nelze platit kartou, a seniory, kteří jsou zvyklí platit hotovostí.

„V této nepříjemné době se Euronet především snaží dělat maximum pro to, aby se hotovosti dostalo všem, kteří nedisponují možností bezkontaktních plateb. Doufáme, že rychlé zavedení bankomatů do menších obcí pomůže zlepšit situaci,“ dodává Ondřej Kozák ze společnosti Euronet, která se právě na pokrytí menších obcí bankomaty zaměřuje. Tradičním bankovním společnostem se totiž provoz bankomatů v malých obcích nevyplácí, proto musí místní cestovat i několik kilometrů pro nejbližší hotovost. V současnosti má Euronet bankomat ve 20 obcí do 5000 obyvatel.

Navíc někteří živnostníci nyní požadují po zákaznících hotovost. A důvod? Když jim člověk zaplatí kartou, trvá několik dní, než jim peníze přistanou na účtu. Navíc nepřijdou o poplatky za použití karty, které činí zhruba 2,5 procenta.

Bankomat jako nosič informací v rámci nouzového stavu

Globální síť Euronet, která v ČR provozuje téměř 800 bankomatů, se zapojila do boje proti koronaviru tím, že ze všech obrazovek dočasně udělala nosiče důležitých informací. “Nápad vznikl v České republice a ujal se v rámci celé naší sítě po celém světě. Na obrazovkách bankomatů je nonstop puštěná infografika se základními body, které by měl každý občan v této složité situaci dodržovat. Zároveň odkazujeme i informační linku 1212, která je pro občany zřízena,” uzavírá Ondřej Kozák.



Přenáší se na bankovkách COVID-19? Podle odborníků ne.

Diskutovat (0)