Nenechte se otrávit, při změně banky využijte Kodex mobility


18. 02. 2014  00:17     BP.com     komentáře (1)

Změnit banku není žádná věda, o tom jsme již několikrát informovali a jistě ještě informovat budeme. Přechodem k nové, lepší bance však nemusí vztah s tou původní skončit. Zvlášť teď, kdy není o dobré nabídky nouze, se vám následující rady mohou hodit. Pokud si nedáte pozor na vaše osobní údaje, banka se vám totiž bude připomínat…

Nenechte se otrávit, při změně banky využijte Kodex mobility




Mobilita je základ

Je pochopitelné, že za dobu trvání smluvního vztahu každý z nás coby klient nechá v bance spoustu otisků ve formě více či méně osobních údajů. Při zakládání účtů bankovní poradci postupují se strojovou přesností, člověk ani nestíhá sledovat, co všechno podepisuje. A to je velká chyba. V tom chvatu klient často ani nepostřehne, že bankéři odsouhlasí okopírování dokladu totožnosti, doprovázené písemným souhlasem se zpracováním osobních údajů.   Aby bylo jasno: důkladná identifikace klienta je důležitá v boji proti legalizaci výnosů z trestné činnosti (praní špinavých peněz), ale v kombinaci s formálním „ošetřením“ požadavků zákona o ochraně osobních údajů, konkrétně s tím, aby byly osobní údaje fyzické osoby zpracovávány pouze s jejím souhlasem, dává podpis takového dokumentu bance možnost použít všechny osobní údaje pro marketingové účely. Vytváří tak dlouhodobý prostor na to, aby vám banka posílala výhodné nabídky, zjišťovala vaši spokojenost, případně poskytovala data třetím stranám, například dalším majetkově provázaným subjektům ze stejné finanční skupiny.

.

ČTĚTE VÍCE O KODEXU MOBILITY ZDE.

.

Zákazník však musí být informován, jak dlouho budou data pro tyto účely v bance evidována (zákon o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti ukládá evidenci po dobu nejméně 10 let). Klient by ale měl vědět i to, že volání operátorů nabízejících výhodné spoření, pojištění nebo kreditní karty nemusí trpět celých deset let. Za předem sjednaných podmínek lze souhlas se zpracováním osobních údajů bankou vypovědět, a to nejlépe písemným prohlášením zaslaným doporučeně původní bance. Je přitom vhodné explicitně zdůraznit, že si nepřejete být kontaktováni za účelem nabídky obchodu a služeb.

Tím bance zakážete s daty aktivně nakládat. Banka je může aktivně uchovávat, ale pouze v rozsahu nezbytném k plnění zákonem stanovených povinností, například pro případnou součinnost s Policií ČR, správcem daně či dalšími zmocněnými institucemi.  . Vaše osobní data jsou velmi cenná, důkladně si je proto chraňte. Kodex mobility zavazuje banky k tomu, aby vyřídily rozvod vás jakožto klienta a s původní bankou a sňatek s novou bankou bez vaší aktivní participace, ale citlivé informace ve staré bance zůstanou. Je jen na vás, jak s nimi bance povolíte nakládat.

.

KODEX MOBILITY NALEZNETE ZDE.

.

Základem dokumentu „Mobilita klientů – postup při změně banky“ jsou společné principy EBIC (European Banking Industry Commitee), které byly vyvinuty bankami, spořitelnami a dalšími poskytovateli platebních služeb na základě výzvy Evropské komise v roce 2008. V ČR jej zpracovala Česká bankovní asociace (ČBA). Všechny další informace vám zcela ochotně poskytne banka, do které chcete přejít, a u bank z řady signatářů Kodexu i původní banka.



Nenechte se otrávit, při změně banky využijte Kodex mobility

Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15669713008

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více