Příspěvek 5 tisíc pro uprchlíky se bude omezovat. Uprchlická krize se prodražuje


03. 06. 2022  08:45     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Velmi velkorysý příspěvek pro každého z ukrajinských uprchlíků ve výši 5 tisíc korun se má dle plánů vlády omezovat. Vzhledem k tomu, že počet uprchlíků již přesahuje hranici 350 tisíc lidí, rostou výdaje na podpory do velmi vysokých částek. Ne vždy jsou také správně využívány. Jedná se navíc o plošné opatření, které nerozlišuje mezi bohatým a skutečně chudým uprchlíkem.

Příspěvek 5 tisíc pro uprchlíky se bude omezovat. Uprchlická krize se prodražuje




Pokud bychom jednoduše vynásobili počet uprchlíků na našem území a vyplácenou částku podpory, pak dojdeme k měsíčním výdajům státního rozpočtu až 1 miliarda a 750 milionů korun. V ročním vyjádření se výdaje blíží 20 miliardám. 

K tomu je však třeba připočítat také příspěvky a podpory na bydlení uprchlíkům, podpory pro zařízení a instituce, které se o uprchlíky přímo starají apod. Dle předchozích odhadů se tak celkové náklady na uprchlickou krizi mohou vyšplhat až k 50 miliardám korun ročně. Jaké budou skutečně, na to si ještě budeme muset počkat.

Vláda však již začíná s velkorysou podporou brzdit. Objevují se první návrhy jak podporu omezit. Pokud tedy například uprchlík bude čerpat jídlo a ubytování od charitativních či jiných organizací, tedy byly by jeho základní potřeby už tímto způsobem zajištěné, pak by na dávku nárok neměl. Dalším návrhem je vyplácení příspěvku jen po několik málo měsíců s tím, že následně už by si uprchlík měl zajistit práci. Připomeňme, že speciálně zaměstnání pro uprchlíky je v České republice obrovské množství, zejména u méně kvalifikovaných pozic, ale objevují se i nabídky na kvalifikovanější zaměstnání jako práce v autoprůmyslu, nebo zdravotnictví. Velký počet uprchlíků pojme i školství v rámci zajištění vzdělání dětí z Ukrajiny.

Je v pořádku, že naše země pomáhá jak může. Je však třeba podporu lépe cílit a zejména ji zaměřit motivačním způsobem. Práce tu je, a není tak důvod, proč by uprchlíci neměli tuto šanci využít a společnosti tak vrátit její pomoc.



Příspěvek 5 tisíc pro uprchlíky se bude omezovat. Uprchlická krize se prodražuje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15705837168

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více