Proklatě drahá tortilla, aneb peso je ke koruně nejslabší v historii


01. 04. 2020  00:15     Tomáš Volf     komentáře (0)

V dnešním světě nestačí být úspěšný, musíte být úspěšný alespoň tak, jak to od vás očekávají ostatní. Tato realita se týká na trzích všech a všude a v poslední době nejvíce Mexika a pesa.

Proklatě drahá tortilla, aneb peso je ke koruně nejslabší v historii




Dalo by se říct, že Mexiko je ekonomickým tygrem Jižní Ameriky. Z národní, maximálně regionální, měny se postupem času stalo peso jednou z 15 nejvíce obchodovaných měn. Na druhé straně Atlantiku mu patří hned po USD a CAD třetí příčka.

V těchto dnech peso padá vůči koruně k historickým minimům a obchoduje se kolem 1,0470 MXNCZK. Podobná situace je i vůči americkému dolaru, kde se kurz dostává k 0,041 USDMXN. Posilování amerického dolaru však dnes dělá vrásky na tvářích mnohým. Situace kolem koronaviru žene investory do náruče dolaru, který požívá status bezpečné měny a ten na to konto výrazně posiluje. To však není jediné, s čím se musí peso potýkat.

Až do minulého roku si Mexiko stálo poměrně slušně. Loni ale tamní ekonomika meziročně klesla poprvé od roku 2009. Agregovaná těžba, výroba a stavebnictví se snížily o 1,8 %. Ještě hůře na tom byli producenti automobilů, protože domácí nákupy aut klesly o 7,5 %. Blízké sousedství s USA však Mexiku výrazně pomáhá. Loni Mexiko dovezlo z USA zboží v objemu 265 mld. dolarů. Do USA vyvezlo 358 mld. dolarů. Jen pro představu, export Mexika do ČR loni dosáhl 825 mil. dolarů a import z ČR 759 mil. dolarů.

Vysoké sazby s sebou přináší problém pro mnoho firem, které své financování řeší úvěry v dolarech. Ty jsou na úrokovém trhu mnohem levnější, jelikož mexická centrální banka drží sazby na 6,5 %. Americký FED je nyní v pásmu 0 – 0,25 %. Pokud si firma půjčí dolary na svůj provoz, ale příjmy má v pesu, pak čelí brutálnímu tlaku slabého pesa a splácení těchto provozních půjček se hodně prodraží.

Další potenciálně rizikovým faktorem je ropa. Mexiko patří do TOP 10 zemí největších producentů ropy. Na ceně této komodity je významně závislé a to platí i o pesu. Začátkem měsíce cena ropy klesla k 30 USD/barel, což byl největší procentuální pokles od začátku 90. let. Nízká cena ropy se hned tak nezmění. Do celé situace nepromlouvá jen nezdar dohody OPEC či přístup Saudské Arábie, ale je to především snížená poptávka po ropě, z důvodu nižší ekonomické aktivity ve světě v souvislosti s koronavirem.

O moc lepší není situace ani na straně spotřebitele. Inflace se šplhá k 4 % a slabé peso tančí s inflací na stejnou písničku. Jako uchovatel hodnoty se tedy bere opět americký dolar. Když je dolar silný a peso slabé, každý Mexičan chce dolary. Čím více chtějí dolary, tím více peso padá, což je rovnice se všemi známými, ale bez dobrého výsledku.

Mexiko nejvíce trápí přebujelá korupce, která skrze drogové gangy prorostla až do nejvyšších pater vládních struktur. Své o tom ví bývalý mexický prezident Enrique Peña Nieto, který přijal od "slavného" drogového bose El Chapa úplatek  zhruba v ekvivalentu 2,275 mld. korun. Stále ještě nový a skandály nedotčený prezident López Obrador svými prohlášeními o zdravých veřejných financích, vysokých devizových rezervách a dobrému výběru daní, se snaží přetlačit světové hráče na trhu. Jistou naději na zotavení pesa dává mexická centrální banka, která může sazby držet na vyšších úrovních a nespěchat s uvolněním své politiky. Klíčem ke všemu je však každé malé vítězství nad koronavirem, kdekoli na světě. Po té by měla podražit ropa, což bude příjemná injekce do mexické státní kasy a především oslabí americký dolar. Do té doby bude mexické peso prohlubovat své ztráty.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Proklatě drahá tortilla, aneb peso je ke koruně nejslabší v historii

Diskutovat (0)


Vinou spících peněz na neúročených účtech Češi od počátku roku přišli o

35938381080

Devizová kalkulačka

Vypočítat

Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907