Průzkum ČSOB:
Firmy loví pracovní sílu už i na školách


22. 08. 2019  08:42          komentáře (0)

Takřka desetina z malých a středních firem spolupracuje se středními odbornými školami i učilišti a nabírá jejich absolventy. Řeší tím stávající nepříznivou situaci na pracovním trhu, kde je nezaměstnanost na historickém minimu.

Průzkum ČSOB: Firmy loví pracovní sílu už i na školách




V bližším kontaktu se školami jsou zejména podniky ze zpracovatelského průmyslu, velkoobchodu a maloobchodu a z oblasti vědeckých a technických činností. Vyplývá to z průzkumu v rámci Indexu očekávání firem ČSOB.

„Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je podle našich zkušeností jednou z vážných brzd rozvoje firem. Je proto dobře, že se podnikatelé a živnostníci zaměřují na užší partnerství se školami a připravují si tak své budoucí kolegy již od útlého mládí. Je to však běh na dlouhou trať, který proto firmy kombinují s masivními investicemi do moderních technologií, automatizace a robotizace.“ uvedl Petr Manda, ředitel Firemního bankovnictví ČSOB.

Zkušenosti firem potvrzují, že jsou na juniorní pracovníky připraveny. „Nedostatek zaměstnanců řešíme výcvikem učňů a studentů, poskytujeme jim stipendia,“ přiblížila spolupráci se školami Bohumíra Horáková, společnice firmy Stránský a Petržík, Pneumatické válce z Bílé Třemešné.

Firmy také ve stále větším měříku zaměstnávají cizince, takových se najde už sedm procent. Téměř polovina z nich uvádí, že cizinci sice nemají požadovanou kvalifikaci, ale po zaučení pracují kvalitně. Další pětina míní, že cizinci jsou kvalitní a stabilní zaměstnanci. Někteří si zahraniční pracovníky dokonce nemohou vynachválit. „Cizinci jsou rozhodně příkladem,“ řekl Otakar Prikner, majitel společnosti Prikner – tepelné zpracování kovů.

Oproti roku 2004 vzrostl počet cizinců na území České republiky o 38 procent. Většina toho nárůstu byla způsobena přílivem cizinců ze zemí mimo Evropskou unii. Největším zdrojem zahraničních zaměstnanců je Ukrajina, dále potom Slovensko a také Rusko.

Už šest procent z menších a středních firem provozuje svážení zaměstnanců nebo příspěvků na dopravu, což bylo dosud spíše doménou velkých korporací typu Škoda Auto nebo Amazon.

Reprezentativní průzkum Index očekávání firem zahrnuje 400 středních a malých společností a živnostníků napříč obory podnikání. Každý z dílčích indexů, který je rozdílem pozitivních a negativních očekávání firem, může nabývat hodnot od -100 do +100 bodů. Celkový index je pak průměrem dílčích indexů vývoje poptávky, investic a rozšiřování podnikání. Index očekávání firem ČSOB sleduje od roku 2013. Od jara 2018 se počítá Index očekávání firem i na Slovensku.

 



Průzkum ČSOB: Firmy loví pracovní sílu už i na školách

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12454069488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více