Průzkum:
Evropský leasing čeká úspěšný konec roku


02. 10. 2018  19:43          komentáře (0)

Evropský leasing čeká úspěšný závěr roku. Shodli se na tom manažeři leasingových firem v anketě European Business Confidence Survey, kterou vždy jednou za půl roku provádí konzultantská společnost Invigors EMEA pro federaci evropských leasingových asociací Leaseurope. Jejím členem je i Česká leasingová a finanční asociace (ČLFA).

Průzkum: Evropský leasing čeká úspěšný konec roku




V poslední anketě, uspořádané letos v létě, vyjádřilo 87 % respondentů názor, že v příštích šesti měsících bude evropský leasingový trh růst. Loni v prosinci tento názor zastávalo 80 % dotázaných. Pokles trhu předpokládalo v létě 6 % dotázaných, o půl roku dříve to bylo 5 %.

Téměř dvě třetiny manažerů, přesně 65 %, nyní očekávají, že se nezhorší situace v pohledávkách z leasingu po lhůtě splatnosti. Průzkum zároveň odhalil, že leasingové firmy se musejí vypořádat se sílícím konkurenčním prostředím, 39 % respondentů totiž čeká snížení marží, zatímco na konci loňského roku takto odpovědělo 29 % účastníků průzkumu. Přesto 70 % manažerů předpovídá, že se ve druhém pololetí letošního roku zvýší čistý zisk jejich firmy. Pouze 7 % z nich počítá naopak s poklesem.

Partner společnosti Invigors EMEA Richard Ryan k výsledkům dodal: „Pohled na další vývoj trhu zůstává celkově optimistický. Je to způsobeno trvalým hospodářským růstem a také investicemi v kombinaci s pokračujícím snadným přístupem k likviditě.“

Obdobně vidí situaci na trhu představitelé tuzemských leasingových firem sdružených v ČLFA. „Už první pololetí naznačilo, že v letošním roce bude pokračovat růstový trend, který trvá nepřetržitě od skončení poslední recese, tedy od roku 2013. V oblasti financování firemních investic jsme v prvním pololetí zaznamenali meziroční růst o 1,6 %, v kategorii financování domácností o 4,1 %. Pokud bude česká ekonomika nadále posilovat, očekáváme i ve druhém pololetí růst trhu v řádu jednotek procentního bodu. Protože jsme otevřenou ekonomikou, zásadní je pro nás také vývoj v eurozóně, především pak v Německu. Nedojde-li na mezinárodní scéně k velkým turbulencím, můžeme být stále optimisty,“ říká generální tajemník ČLFA Jaroslav Krutilek.



Průzkum: Evropský leasing čeká úspěšný konec roku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15578014992

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více