Průzkum:
Za stejné služby jedna banka strhne tisícovku ročně, jiná naopak klientovi stovky korun vrátí


25. 04. 2017  18:47          komentáře (0)

Další články

Téměř dva tisíce korun za rok. Takový je rozdíl mezi nejdražší a nejvýhodnější nabídkou běžných účtů na trhu. Zatímco klienti některých bank musí za využívání běžného účtu vytáhnout z peněženky více než tisíc korun ročně, jiným naopak jejich banka díky úrokům pár stovek navrch přihodí. Žebříček běžných účtů podle ročních nákladů sestavila výzkumná agentura MindBridge Consulting na základě průzkumu FEE MONITOR uskutečněného v březnu 2017. 

Průzkum: Za stejné služby jedna banka strhne tisícovku ročně, jiná naopak klientovi stovky korun vrátí




Nějakou formou bezplatného běžného účtu se dnes chlubí téměř každá banka. Ve skutečnosti je ale u některých bank zdarma samotné vedení účtu a za jeho běžné využívání klienti dál platí. Některé banky si za využívání běžných služeb neúčtují nic a jejich účty jsou tak bez nákladů, některé banky klientům nějaké peníze ve formě úroků i dají. 

 

„Rozdíl mezi jednotlivými běžnými účty byl znatelný. Není výjimkou, když si banka na poplatcích vezme víc než tisíc korun ročně. Oproti tomu příjemným zjištěním bylo, že na trhu je ve srovnání s rokem 2014 více bank, které nemají žádné poplatky, nebo navíc běžný účet příjemně úročí, a klient tak od banky může dostat navíc i několik stovek korun za rok,“ říká Ladislav Klika, ředitel MindBridge Consulting.

 

Výzkum byl realizován na základě porovnání ročních nákladů na provoz běžných účtů u dvou zákaznických profilů: „Daddy“ s vyšším příjmem a vyšší bankovní aktivitou a „Young Single“ s nižším příjmem a o něco nižší bankovní aktivitou. Z nabídky jednotlivých bank byl pro jednotlivý klientský profil vybrán vždy ten nejvýhodnější běžný účet, a to včetně zohlednění případných balíčků služeb.

 

„Banky si nejčastěji účtovaly poplatky za vydání platební karty, výběry z bankomatů a platební příkazy. Z pohledu klienta dopadla v obou testovaných profilech nejlépe Air Bank, a to díky úrokům na běžném účtu a absenci většiny poplatků, dále pak UniCredit Bank nebo Fio, kde jsou roční náklady u obou profilů nulové nebo v zisku pro klienta v řádu korun,“ komentuje výsledky výzkumu Ladislav Klika. 

 

U profilu Daddy patří druhé místo UniCredit Bank a třetí jen těsně Fio bance. Stříbro si u profilu Young Single odnesla Equa bank a UniCredit Bank. A s nulovými náklady BÚ (běžného účtu) se představily ještě mBank, Raiffeisen BANK a Fio. Na opačné straně žebříčku skončily u profilu Daddy Komerční banka, Česká spořitelna, MONETA Money Bank a ČSOB, protože za využívání jejich účtů klient ročně zaplatí více než tisíc korun. Lepší situaci co do ročních nákladů přinesl profil Young Single, kde více než tisícovku ročně stojí účet jen klienty České spořitelny.

 

Srovnání ročních nákladů na využívání běžných účtů – „Daddy“ Klientský profil s názvem Daddy:

▪ Muž 40 let, ženatý, má dvě děti.

▪ Využívá internetové bankovnictví a 2 bezkontaktní platební karty (jednu z karet má pro svého disponenta).

▪ Na běžný účet mu měsíčně přichází 45 000 korun, průměrný zůstatek na účtu je 130 000 korun, platební kartou měsíčně zaplatí 7 500 korun.

▪ Měsíčně má 3 příchozí a 8 odchozích plateb, 1× zaplatí kartou na internetu, 11× zaplatí kartou v obchodě.

▪ Z bankomatu vybírá 3× za měsíc vždy nejméně 1 500 korun (2× z bankomatu své banky, 1× z bankomatu cizí banky).

FEE_MONITOR_TZ_2017_pdf

Roční náklady byly stanoveny jako rozdíl sumy všech poplatků spojených s vedením a využíváním běžného účtu a sumy všech příjmů (úročení nebo bonusů) plynoucích z konkrétního profilu klienta.

 

Srovnání ročních nákladů na využívání běžných účtů – „Young Single“ Klientský profil s názvem Young Single:

▪ Muž 25 let, svobodný, bezdětný.

▪ Využívá internetové a mobilní bankovnictví a 1 bezkontaktní platební kartu.

▪ Na běžný účet mu měsíčně přichází 20 000 korun, průměrný zůstatek na účtu je 80 000 korun, platební kartou měsíčně zaplatí 4 000 korun.

▪ Měsíčně má 2 příchozí a 5 odchozích plateb, 2× zaplatí kartou na internetu, 9× zaplatí kartou v obchodě.

▪ Z bankomatu vybírá 3x za měsíc vždy nejméně 1 500 korun (2× z bankomatu své banky, 1× z bankomatu cizí banky).

yFEE_MONITOR_TZ_2017_pdf

 



Průzkum: Za stejné služby jedna banka strhne tisícovku ročně, jiná naopak klientovi stovky korun vrátí

Diskutovat (0)


Další články k tématu

Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor