První květen. Slavíme svátek práce


01. 05. 2019  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

První květen známe velmi dobře jako svátek práce. Tento svátek byl mnohokrát kritizován, zatracován, nebo byl naopak některými režimy zneužíván. Oprosťme se však od předsudků a vnímejme svátek práce jako něco, co je pro většinu lidí velmi důležité. Práce je součástí našich životů na tomto faktu nikdo nic nezmění.

První květen. Slavíme svátek práce




Práce a zaměstnanost je velký fenomén. Přitom často platí, že ten kdo práci má, si jen těžko uvědomuje jak je práce důležitá a jak moc chybí tomu, kdo ji nemá. Práce totiž znamená zajištění, znamená lepší život i pokrok. Práce také stojí za naší životní úrovní i za tím co máme, co užíváme a jak jsme vyspělí.

Věnujme proto i tomuto poměrně modernímu svátku svoji pozornost. Zamysleme se na chvíli nad tímto svátkem, prací a co nám práce přináší, nebo naopak bere. Zkuste se vžít do dělníka počátku minulého století. Dělníka, který pracoval deset hodin denně a to velmi tvrdě. Dělníka, který za svůj měsíční plat zaplatil své bydlení v tmavém pavlačovém bytě, zaplatil skromné jídlo a našetřil několik korun, aby si mohl koupit dvakrát za rok něco na sebe. Pro tohoto člověka práce znamenala přežití. Důstojná práce navíc byla velké téma a týkalo se velké části společnosti. Svátek práce tak byl pro tohoto člověka velkou událostí, protože slavila v podstatě jeho přežití. 

Vzpomeňme si na stávky dělníků a dělnic v textilním průmyslu v USA na začátku 20. století, vzpomeňme na velké uhelné stávky na Mostecku ve 30. letech, vzpomeňme na velkou hospodářskou krizi. To vše byly skutečnosti, které také vedli dělníky a pracují lidi do náruče komunistických režimů. Práce a právo na práci jako na jedinou možnost přežití a naděje budoucího důstojného života byla pro tyto lidi zásadní.

Na významu prvního máje nic nemění ani využívání tohoto svátku ze strany komunistických vlád. Však také práce pro každého byla hlavním slibem tohoto režimu. Právo na práci však vedlo často k tomu, že si lidé práce přestali pomalu vážit a považovali ji za určitou samozřejmost. 

Práce a to hlavně práce, která člověka naplňuje, a která ho baví, je velká hodnota. Je to velká část našeho života, kdy sloužíme nejen sobě, ale i druhým. Práce a její význam je něco co nás všechny spojuje a proto se nestyďte svátek práce a práci samotnou oslavit a vzdát ji, když ne "čest", tak alespoň dík a zdar.

 



První květen. Slavíme svátek práce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12531301360

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více