Revoluce v dani z platů. Zaměstnanci ušetří i tisíce korun


31. 08. 2020  08:30     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Od ledna roku 2021 má být zrušena superhrubá mzda. Dosud lidé platí daně i z pojištění, které za ně odvádí zaměstnavatel. Předseda vlády Andrej Babiš navrhl a bude prosazovat snížení reálné daně z 20 na 15 procent. Jednalo by se o největší snížení daní v historii České republiky.

Revoluce v dani z platů. Zaměstnanci ušetří i tisíce korun




Daň nyní činí téměř 20 procent z hrubé mzdy

I když platí pro většinu zaměstnanců sazba 15 procent daně, reálně každý hradíme 20 procent z hrubé mzdy. Pokud se totiž nezdaňuje pojištění, je základ pro zdanění nižší. Předseda vlády vážně uvažuje o snížení reálné sazby daně z příjmů, tedy i daně z mezd zaměstnanců z 20 na 15 procent. Snížení by tedy představovalo celou čtvrtinu.

V praxi by se snížení dosáhlo tím, že by byla ponechána sazba 15 procent jako nyní, ale daň by se vypočítávala z o třetinu nižšího základu, tedy jen z hrubé mzdy, bez pojištění. Tím by se dosáhlo velmi vysokého poklesu daňové zátěže.

Snížení daně je i přes pochybnosti reálné

Vláda o snížení daně v předvolením roce bude s velkou pravděpodobností usilovat. Důkazem je skutečnost, že se postupně upouští od původní myšlenky a dohody na tom, že daňová sazba vzroste ze současných 15 na 19 procent, čímž by se reálné zdanění snížilo jen minimálně.

Parametry nové daně z příjmu:

  • Ministryně financí již připustila, že vedle poklesu daně z příjmu na 15 procent bude zavedeno progresivní zdanění. Více vydělávající zaměstnanci by tak platili vyšší sazbu daně. Bude se jednat o již zmíněnou sazbu 15 procent pro lidi vydělávající do 140.000 korun hrubého a 23 procent, pro lidi vydělávající více. Tato vyšší sazba se týká ale výrazně menšího počtu zaměstnanců, například 20 procent. Tím se dosáhne efektu, že se daně sníží všem, protože i dosud hradili více vydělávající zaměstnanci tzv. solidární přirážku k dani příjmu a hradili tak sazbu 23 procenta.
  • Zástupci vlády už připustili, že v případě takto výrazného snížení daně z platů by se zmrazil růst platů státních zaměstnanců. Jednalo by se o logický krok, protože jednak dochází k výraznému poklesu ekonomiky z důvodu koronavirové krize, ale také růst příjmu zajistí právě pokles daně. Státním zaměstnancům tak na výplatních páskách zbyde více, i když jim platy neporostou.
  • Předvolební rok. Jedná se o opatření, které poměrně výrazně sníží daňovou zátěž zejména zaměstnanců, kterých se dosud různé daňové úpravy a úlevy moc netýkaly. I v době krize se tak zvýší velké části zaměstnanců příjmy.

To vše vede k závěru, že vláda skutečně i s pomocí opozice prosadí rekordní pokles daní v objemu až 75 miliard korun.

Ušetřit byste mohli stovky až tisíce korun

Pokud by se daň z příjmu skutečně snížila u zaměstnanců na 15 procent, došlo by k výraznému zvýšení platů u všech skupin.

Zaměstnanec s hrubou mzdou 20 000 korun by po snížení daně získal čistou mzdu vyšší o 1 020 korun měsíčně

Zaměstnanec s hrubou mzdou 25 000 korun by po snížení daně získal čistou mzdu vyšší o 1 275 korun měsíčně

Zaměstnanec s hrubou mzdou 40 000 korun by po snížení daně získal čistou mzdu vyšší o 2 040 korun měsíčně.

Zaměstnanec s hrubou mzdou 50 000 korun by po snížení daně získal čistou mzdu vyšší o 2 530 korun měsíčně.

Zaměstnanec s hrubou mzdou 70 000 korun by po snížení daně získal čistou mzdu vyšší o 3 550 korun měsíčně.

Pokud by na vyšší příjmy už spadala vyšší sazba dejme tomu 19 procent, neušetřil by zaměstnanec například se mzdou 100 000 korun měsíčně 5 070 korun, jako v případě 15 procentní daně, ale pouze 1 070 korun. Navýšení čistého platu by tak bylo stejné jako v případě zaměstnance s platem 20 000 korun hrubého.

Výrazný propad příjmů státního rozpočtu z důvodu snížení daně, který se odhaduje až na 75 miliard korun. Výraznější progrese o níž se původně hovořilo a uvažovalo nakonec zavedena nebude. Vyšší sazby by totiž s největší pravděpodobností zaplatila střední třída, která je základem ekonomiky.

<hr>

Hlasujte v Anketě o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Revoluce v dani z platů. Zaměstnanci ušetří i tisíce korun

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12578424272

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více