Revoluce v úvěrech právě začíná. S novým zákonem o spotřebitelském úvěru


01. 12. 2016  00:55     Miroslav Zeman      komentáře (0)

Právě dnes vstupuje v účinnost nový zákon o spotřebitelském úvěru, který zásadně mění pravidla a podmínky na trhu s úvěry poskytovaných spotřebitelům. Připravte se navelké změny. ČTĚTE DÁLE!

Revoluce v úvěrech právě začíná. S novým zákonem o spotřebitelském úvěru




Změny, které zákon o spotřebitelském úvěru přináší. jsou prezentovány zejména jako změny ve prospěch spotřebitelů. A skutečně se práva spotřebitelů výrazným způsobem posilují.

S výhodami pro spotřebitele přichází i zdražování

Každá pozitivní věc má však i svou stinnou stránku. Spolu s těmito změnami také může dojít ke zdražování některých bankovních služeb. Tato skutečnost už začíná postupně projevovat. Již několik bank oznámilo zdražování úroků u hypotečních úvěrů a to od 0,5 do 0,7 procentního bodu. Banky tak budou postupně reagovat na zvyšování svých nákladů a přenášet tyto náklady byť jen částečně na své klienty.

Počínaje měsícem prosince také dochází k počátku změn. na jejichž konci bude výrazně horší dostupnost hypoték. Tento produkt se tak může stát pro velkou část veřejnosti nedostupným. 

Jaké nejdůležitější změna zákon o spotřebitelském úvěru přináší

ČNB bude kontrolovat a poskytovat licence všem poskytovatelům úvěrů, včetně těch nebankovních s tím, že základní kapitál takové společnosti musí být minimálně 20 milionů korun. Tím se omezí přístup na trh nejrůznějším lichvářům a šmejdům. Dále zákon zavádí maximální možné sankce za pozdní splácení. Tyto budou nově moci být maximálně 0,1 % denně z dlužné částky, nejvíce však 200 tisíc korun. Penále a smluvní pokuty však nebudou moci překročit 50 % z výše úvěru. Důležitou povinností poskytovatele úvěru bude nutnost ještě detailněji posoudit schopnost klienta splácet úvěr. Tím se má chránit klient, který by neměl získat úvěr, pokud není dostatečně bonitní. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi.

Hypotéky půjdou splatit dříve

Ještě letos se banky stávaly objektem stížností klientů, kteří museli předčasně splatit hypoteční úvěr. Důvodem přitom leckdy byla nějaká mimořádná událost - nemoc, úmrtí v rodině, rozvod. V některých případech se sankce vyšplhaly na několik stovek tisíc korun. S novým zákonem o spotřebitelském úvěru tato praxe končí. Banky budou moci uplatnit pouze oprávněně vynaložené náklady, maximálně však 1 % z předčasně splácené částky hypotéky. Mimoto je významnou novinkou, že klienti budou moci splatit každý rok předčasně až 25 % hypotéky bez poplatků a sankcí. V současnosti, v době nízkých úrokových sazeb, mohou klienti využít další možnosti – zafixování aktuální nízké úrokové sazby i několik měsíců dopředu a vyřízení refinancování své hypotéky daleko před koncem fixace. Klienti se tak už nemusejí bát, že se v mezidobí zvýší úroková sazba.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Revoluce v úvěrech právě začíná. S novým zákonem o spotřebitelském úvěru

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více