Rok po otravě ve frýdlantské nemocnici:
poškození stále čekají na odškodnění


09. 12. 2019  12:33     Vindicia     komentáře (0)

V těchto dnech uběhl rok od otravy devíti pacientů ve frýdlantské nemocnici. Osm z nich usiluje o to, aby za vážné zdravotní komplikace získali adekvátní finanční kompenzaci. Poškození se ale dosud nedočkali ani oficiálních závěrů policejního vyšetřování, které jsou klíčové pro jejich další postup. Odškodnění může komplikovat i fakt, že nemocnice od té doby změnila majitele. Nároky pacientů na odškodnění se tím ale nemění, uvádí společnost Vindicia, která poškozené zastupuje.

Rok po otravě ve frýdlantské nemocnici: poškození stále čekají na odškodnění




Je to rok, kdy v soukromé nemocnici v severočeském Frýdlantu skončilo devět pacientů s vážnou otravou krve. Od propuštění část z nich požaduje kompenzaci. „Poškození chtějí hlavně spravedlivé řešení jejich případu a náhradu nemajetkové újmy, kterou utrpěli, když se dostavili do nemocnice na leckdy banální zákrok. Někteří z nich podnikají, takže navíc dočasně přišli i o příjmy,“ vysvětluje Tomáš Beck, expert na odškodnění společnosti Vindicia.

Na podzim média informovala, že Policie nenašla viníka otravy a případ odložila. „Poškození ovšem žádnou zprávu dosud neobdrželi. Pro jejich další postup ve snaze o získání odškodnění je to přitom zásadní krok,“ uvádí Beck. Klienti mají podle něj nárok na bolestné, kompenzaci ztížení společenského uplatnění, psychické újmy, ušlé mzdy a výdělku. V podobných případech může odškodnění dosahovat statisícových částek.

Pacienti bojovali o život, od té doby čekají

Otravu krve dostala asi polovina pacientů z těch, kteří v zařízení daný týden postoupili operaci. „Do nemocnice jsme přišli na dlouho plánované zákroky, které byly často jen laparoskopické - například na operaci kýly či slepého střeva. Místo abychom z nemocnice v pořádku odešli, se stala chyba, kvůli které někteří z nás bojovali o život. Trvalo týdny, než jsme se zotavili a my i naše rodiny se mohli vrátit k normálnímu fungování. Naše újma je prokazatelná a s následky se někteří potýkají dosud. Přesto stále čekáme na výsledky policejního vyšetřování a adekvátní odškodnění," říká Karel Šípek, jeden z pacientů. Vindicia jeho prostřednictvím komunikuje s dalšími poškozenými kromě pacienta, kterému nemocnice jako kompenzaci věnovala motorovou pilu.

Odškodnění se může zkomplikovat, nemocnice má nového majitele

Otázkou ovšem je, kdo odškodnění zaplatí. Frýdlantská nemocnice je soukromé zařízení, které po kauze změnilo majitele. Původně ho vlastnila privátní firma EUC: v létě tohoto roku došlo k prodeji a nemocnici koupila Krajská nemocnice Liberec. Nový ředitel  Richard Lukáš pro Události a komentáře odvysílané 11. září tohoto roku jasně uvedl, že poškození si zaslouží adekvátní odškodnění. S nároky je ovšem odkázal na předchozího majitele. Ten je naopak posílá k novému vlastníkovi.

Pro poškozené tak zůstává klíčové zjištění Policie. „Jakmile ho získáme, nabízí se dvě základní možnosti. Pokud Policie označí konkrétního viníka, podáme na něj žalobu. V opačném případě jsme připraveni zahájit občanskoprávní spor u civilního soudu s oběma subjekty – jak s EUC, tak s nemocnicí Liberec. Dál bude záležet na tom, jak měly obě strany mezi sebou smluvně ošetřené povinnosti vůči pacientům,“ vysvětluje další kroky Beck.

Nemocnice zatím nereagovala na nabídku na mimosoudní jednání. Vindicia tak nechá vypracovat znalecké posudky k vyčíslení újmy a vše uplatní u civilního soudu. Zároveň zvažuje hromadnou žalobu, která má obecně větší váhu.

Nemocnice jsou většinou pro podobné případy pojištěny.



Rok po otravě ve frýdlantské nemocnici: poškození stále čekají na odškodnění

Diskutovat (0)