Rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími bankami se zvýšily


28. 05. 2014  00:39     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Náklady na běžný účet se u tuzemských bank meziročně poměrně výrazně zvýšily. Vyplývá to z průzkumu MindBridge FEE MONITORU, které proběhlo během května ve 14 bankách v České republice. Průzkumu se zúčastnilo 1 652 respondentů.

Rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími bankami se zvýšily




Smyslem průzkumu je zjištění rozdílu mezi cenově nejdražším běžným účtem a účtem s nejvýhodnější cenou. Tedy kolik by mohli klienti ušetřit finančních prostředků, pokud by zvolili nejvýhodnější nabídku banky na trhu.

Rozdíly mezi nejhoršími a nejvýhodnějšími cenami účtů se zvýšily

Pokud by klienti přešly od nejdražší banky na trhu k té s nejlevnějším účtem, mohli tito klienti ušetřit před rokem 2 000 až 2 500 korun za rok. Podle aktuálního šetření by stejný klient mohl nyní přechodem od nejdražší k nejlevnější bance ušetři 2 700 až 3 000 korun za rok. Úspora se tak meziročně výrazně zvýšila. Meziroční zvýšení možné, teoretické úspory tak činí 35 procent.

Výsledky lze interpretovat tak, že se ceny za vedení běžného účtu u tuzemských bank zvýšily, ale také že se naopak náklady na běžný účet u některých tuzemských bank naopak výrazně snížily.

Důvodem velkých rozdílů je změna přístupu bank

Organizátoři průzkumu odůvodňují rozdíly mezi náklady u nejlevnější a nejdražší banky především změnou přístupu bank ke svým klientům a změně bonusových a motivační programů. U některých běžných účtů lze na základě bonusů získat od banky vyšší množství finančních prostředků, než činí samotné náklady za vedení tohoto běžného účtu.

„Naše šetření pomáhá jak klientům, tak i samotným bankám. Používá totiž scénáře, které vycházejí z reálného chování českých bankovních klientů. Velkým hitem posledních měsíců se například staly bezkontaktní karty, které zvyšují počet plateb kartou především v obchodě. I to se v nových výsledcích samozřejmě promítlo,“ říká Ladislav Klika, ředitel MindBridge Consulting.

Reálná situace na tuzemském bankovním trhu svědčí o zlevňování

Skutečná situace na tuzemském trhu svědčí spíše faktu, že náklady na běžné účty se spíše snižují a to zejména u nízkonákladových a středně velkých klasických bank. Tyto banky se snaží konkurovat větším a zavedeným bankám zejména vstřícnou poplatkovou politikou a nízké náklady na běžný účet jsou nejčastějším marketingovým prostředkem těchto bank.

Právě výrazné snižování nákladů na běžné účty u nízkonákladových a internetových bank způsobuje zvyšování rozdílů mezi nejdražšími a nejlevnějšími bankami. Na snižování těchto nákladů nemohou nebo nechtějí velké banky reagovat.

Zeptejte se odborníka v naší finanční poradně. Dotaz můžete zadat ZDE!



Rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími bankami se zvýšily

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12621423888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více