Růst úrokových sazeb na spořicích účtech střídá pád. Mají spořicí účty ještě vůbec smysl?


25. 05. 2020  00:48     pujcka.co     komentáře (0)

Začátek roku vypadal pro spořicí účty slibně, banky avizovaly navýšení úrokových sazeb. Bohužel i v této oblasti zaúřadovala koronavirová pandemie, a tak dlouho netrvalo a výrazný narůst vystřídal opět pád. Jaké výnosy aktuálně spořicí účty nabízí a vyplatí se hledat alternativy?

Růst úrokových sazeb na spořicích účtech střídá pád. Mají spořicí účty ještě vůbec smysl?




Rok 2020 začínal pro spořicí účty nadějně, banky díky únorovému navýšení sazeb České národní banky plánovaly nabídnout vyšší výnosy na spořicích účtech i koncovým klientům. Měsíc na to ale v důsledku celosvětového šíření nemoci Covid-19 začaly úroky padat jak hrušky ze stromu. Vláda přijala řadu striktních opatření, které vedly Českou národní banku k radikálním krokům, a to k dvojímu snížení úrokových sazeb. Jednání bank na sebe tak nenechalo dlouho čekat a úroky na spořicích účtech opět začaly klesat.

Z úroků na spořicím účtu nezbohatnete

Výnosnost spořicích účtů se točí v začarovaném kruhu, když už to vypadá, že většina bank pokoří onu pomyslnou 1% hranici, nastane něco, co spořicí produkty opět uzemní. Získat tak úrok nad 1 % je stále luxus, aktuálně ho nabízí například Equa bank (1,6 %), Hello bank! a MONETA Money bank (1,5 %) a mBank, Sberbank a Raiffeisenbank (1,2 %).

Dvouprocentního úroku pak lze dosáhnout u ING Bank, avšak pouze na půl roku, poté se z poměrně slušného zhodnocení propadnete k 0,5% výnosu. Navíc je zapotřebí mít stále na paměti, že vyšší úrok je nutné si zasloužit, někde je tak potřeba založit a aktivně využívat i běžný účet, jinde si pravidelně spořit.

Spořicí účet má smysl, avšak jen jako pohotovostní pojistka

Spořicí účet je vhodnou formou spoření, pakliže si na něj ukládáte takzvanou finanční rezervu, tedy peníze, které v případě nouze můžete ihned vybrat a použít. Rozhodně ale není tím správným produktem pro celoživotní úspory, které ztrácí na spořicím účtu na hodnotě, a to kvůli inflaci, která aktuálně přesahuje 3 %.

Mít spořicí účet je správnou volbou, a to i přestože jeho výnosnost není nikterak závratná, oproti úsporám uloženým doma v obálce je totiž stále bezpečnou a konzervativní variantou. Kam ale tedy s celoživotními úsporami? Ty je nutné rozdělit na více stran, vsadit na jednu kartu se totiž v tomto případě nemusí vyplatit.

Vhodné je tak například najít nejvýnosnější spořicí účet pro zmiňovanou pohotovostní rezervu, založit si stavební spoření, část peněz vložit na termínované vklady, část do dluhopisů a obávat se není nutné ani akcií. Základem spoření tak je rozložit riziko a pamatovat na krátkodobé, střednědobé i dlouhodobé nástroje.


Hlasujte v Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



Růst úrokových sazeb na spořicích účtech střídá pád. Mají spořicí účty ještě vůbec smysl?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16135099968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2830
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7420
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8565
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3150
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0420
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0812
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více