S penězi nemusíte na přepážku - stačí vkladomat. A jaký bude bankomat v budoucnu?


10. 07. 2013  15:36     Zdeněk Bubák (Poplatkozrout.cz)     komentáře (0)

S penězi nemusíte na přepážku, stačí Vám vkladomat. Na snímku bankomat.Počet online bankomatů v ČR od zprovoznění prvního před 20 lety stoupl z 52 na současných zhruba 4 100. Počet platebních karet vzrostl z 1 200 na 10 milionů. Zatímco dříve sloužily pouze k výběru hotovosti, nyní mohou Češi bankomat využít i k dobíjení mobilních telefonů, vkládání peněz nebo získání informace o úvěrovém limitu.

 S penězi nemusíte na přepážku - stačí vkladomat. A jaký bude bankomat v budoucnu?




V současnosti se zvyšuje zejména počet vkladových bankomatů, tj. tzv. vkladomatů, protože možnost vložit peníze do bankomatu nebyla donedávna možná a stále není úplně běžná. Budoucnost bankomatů však i přes rozvoj technologií bude podle odborníků především ve výdeji bankovek.

.

EXKLUZIVNĚ - MAPA BANKOMATŮ!

.

Přesto se výrobci pokoušejí pomocí techniky nahradit stále více bankovních operací, které dříve museli provádět lidé. Příkladem je přístup společnosti Huawei, která v ČR nedávno představila inteligentní víceúčelovou samoobslužnou pobočku Huawei eSpace Virtual Teller Machine (VTM), která prý dokáže nahradit celou kamennou pobočku, a to s menšími náklady.

Budou automatizované bankovní kiosky dalším krokem ve vývoji?

Samoobslužný kiosek zprostředkuje například videohovor s bankovním poradcem, nabídne možnost uzavírání smluv včetně elektronického a fyzického podepsání nebo díky speciální tiskárně i okamžité vystavení platební karty. Vzdálená samoobslužná pobočka poskytuje pomocí virtuálního pultu služeb s videokonferenčním systémem zákazníkům stejně komfortní servis jako na pobočce a umožňuje nahradit služby bankovních úředníků, které odlehčí zátěž na klasických přepážkách. První takové samoobslužné virtuální pobočky již s úspěchem fungují v Číně a dalších východoasijských zemích a v brzké době by se měly dostat i na evropský trh.

Huawei se chystá nabídnout samoobslužné zařízení v ČR bankám i velkým nebankovním společnostem, které potřebují distribuční místa, jako jsou například distributoři plynu a energie, telekomunikační operátoři (výdej SIM karet), a další. "Huawei eSpace VTM je vhodné pro všechny společnosti, které potřebují kontakt se zákazníky formou distribuční sítě. Už jsme oslovili několik potenciálních odběratelů a zejména z bankovního sektoru jsou první reakce velmi vstřícné," říká Tomáš Zloch, produktový manažer Huawei Enterprise.

Elektronické bankovnictví není podle Huawei zdaleka poslední inovací bankovního sektoru – konvergence telekomunikačních a finančních služeb postupuje o další krok. Biometrie, videokonference a moderní tiskové technologie otevírají cestu automatizovaným bankovním kioskům. V této souvislosti se obvykle používá zkratka VTM, neboli virtual teller machine - virtuální bankomat. VTM ovšem zdaleka není pouze bankomatem, nahrazuje spíše (bezobslužnou) pobočku.

Jak funguje automatizovaná pobočka?

Bankomaty typu Virtual Teller Machine (VTM) představují jediný přístupový bod, kde zákazník může například uzavřít novou smlouvu. Součástí řešení jsou následující technologie:

Videotechnologie – nabízejí komunikaci s bankovním poradcem. Současné širokopásmové technologie již umožňují dostatečně komfortní komunikaci v reálném čase (HD videokonference). I ve světě internetového a mobilního bankovnictví zákazníci pro určité operace preferují osobní komunikaci tváří v tvář. Dohledový videosystém také umožňuje kiosek neustále monitorovat a zajistit potřebnou bezpečnost (např. v porovnání s klasickým bankomatem), ihned zaregistruje a automaticky řeší konflikt v kiosku, pokus o zničení kamery a podobné rizikové situace.

Biometrie – biometrické technologie se vedle kódu PIN používají pro autentizaci uživatele.  Například zařízení eSpace VTM od společnosti Huawei používá identifikaci podle žil v dlani. Příslušný „otisk“ je pro každého unikátní, nemění se s věkem, a protože funguje pouze v živé tkáni, lze těžko padělat. Snímání probíhá rychle a bezproblémově v části spektra blízké infračervené oblasti, skenování je bezkontaktní a tudíž hygienické.

Technologie elektronického podpisu – v rámci kiosku může klient uzavírat nové smlouvy, které lze podepisovat i elektronicky prostřednictvím pera a dotykového displeje. Pro ochranu důvěrných informací (uložení podpisu apod.) jsou samozřejmě nasazeny šifrovací technologie.

Pokročilý tisk – tisknout lze nejen smlouvy a další doprovodné materiály, ale speciální tiskárny mohou klientovi na počkání vytvořit i platební kartu.


Z pohledu banky je kiosek mnohem méně nákladným řešením než klasická pobočka, a proto postupně přicházejí ke slovu. Například eSpace VTM od společnosti Huawei již úspěšně fungují v Číně a dalších východoasijských zemích a jejich rozmach se dá očekávat i v Evropě, kde byly nedávno představeny a v současné době probíhá jejich testování. Na jejich služby se proto již mohou těšit například zákazníci v malých městech či obcích, kde by zřízení pobočky pro banku nebylo dostatečně rentabilní, nebo naopak stávající velké pobočky v centrech měst a nákupních či administrativních komplexech (nádraží, letiště, hotel, atd.), které jsou přetížené a klienti v nich musí čekat na obsloužení v dlouhých frontách. Další velkou příležitostí pro provozovatele VTM je efektivnější vytížení operátorů ve stávajících call-centrech. Pro klienty je pak hlavním přínosem prakticky nepřetržitý provoz 24/7.

 

Vkladové bankomaty jsou mezistupněm mezi automatickou pobočkou a běžným bankomatem

Mezi největší přednosti vkladových bankomatů oproti pobočkám patří jejich přístupnost. Klienti jich mohou využívat 24 hodin denně, 7 dní v týdnu bez ohledu na otevírací dobu pobočky.

UniCredit Bank má vkladomatů nejvíce

UniCredit Bank disponuje sítí 106 vkladomatů, které nazývá iQ Bankomaty. Co iQ Bankomat nabízí? Umožňuje vkládat hotovost na korunové účty v UniCredit Bank v jakoukoliv denní i noční dobu a vložené prostředky jsou okamžitě připsány na zvolený účet, což lze ihned ověřit pomocí funkce Minivýpis.

U ČSOB vložíte na účet nejen přes vkladomat, ale i přes poštu

ČSOB uvedla první vkladové bankomaty do své obslužné sítě na podzim roku 2009. Vkladomaty ČSOB jsou teď na 86 místech v České republice. V minulém roce je klienti využili zhruba 430 tisíc vkladů a v tomto roce očekává ČSOB další nárůst. Od začátku tohoto roku byla síť vkladových bankomatů ČSOB rozšířena o nová frekventovaná místa v Praze, Olomouci a dále v Čelákovicích, Semilech, Svitavách a Třinci.

„Naši klienti mají opravdu na výběr, pokud jde o vklad jejich hotovosti. Je pro nás důležité, aby kontakt klienta s bankou byl co nejjednodušší, a aby klienti při tak běžných operacích, jako je právě vklad hotovosti, nemuseli ztrácet více času, než je potřeba. Síť našich vkladových bankomatů budeme i nadále rozšiřovat do míst, kde je po nich největší poptávka, a síť poboček České pošty je velmi široká, aby klienti mohli vložit prostředky co nejblíže místu jejich podnikání,“ říká Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB.

Od února 2013 totiž mohou klienti ČSOB využívat ke vkladům hotovosti také více než 3 200 poboček České pošty. Na pobočkách pošty mohou své peníze vkládat i držitelé vkladových karet. Vkladovou kartou mohou podnikatelé vybavit své zaměstnance a využít ji například k odvodu tržeb, bez obav o neoprávněné jiné použití karty. Vkladová karta svému držiteli neumožňuje náhled na zůstatek účtu ani výběr hotovosti. Držitel může pouze vkládat hotovost na účet, ke kterému je karta vydána, popř. si změnit PIN v bankomatech. Karta je určena pro firmy, které chtějí své zaměstnance oprávnit pouze k vkladům (nikoli už výběrům nebo nahlížení na účet).

Kolik vkladomatů mají jednotlivé banky a kde?

 

Banka Počet Kde
UniCredit Bank 106 Benešov, Beroun, Blansko, Bohumín, Boskovice, Brandýs nad Labem, Brno - 3, Břeclav, Čáslav, Česká Lípa, Český Krumlov, Český Těšín, Dobřichovice, Dobříš, Dvůr Králové nad Labem, Havířov, Havlíčkův Brod, Hlučín, Hodonín, Holešov, Hradec Králové, Hranice, Chrudim, Jablonec nad Nisou, Jičín, Jihlava, Jindřichův Hradec, Kadaň, Karviná, Kladno, Klatovy, Kolín, Kralupy nad Vltavou, Krnov, Kroměříž, Kutná Hora, Kyjov, Liberec - 2, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Lysá nad Labem, Mělník, Most, Náchod, Nový Jičín, Nymburk, Opava, Ostrava - 3, Otrokovice, Písek, Plzeň - 2, Poděbrady, Praha - 17, Přelouč, Přerov, Rakovník, Rokycany, Roudnice, Rožnov pod Radhoštěm, Rumburk, Říčany, Slaný, Strakonice, Sušice, Svitavy, Šternberk, Tábor, Tišnov, Trutnov, Třinec, Turnov, Uherské Hradiště, Uherský Brod, Valašské Meziříčí, Vrchlabí, Vsetín, Vyškov, Zábřeh na Moravě, Zlín, Znojmo, Žďár nad Sázavou
ČSOB 86 Brno - 5, Bruntál, Břeclav, Čelákovice, Česká Lípa, České Budějovice - 2, Děčín, Domažlice, Frýdek-Místek, Havířov, Hodonín, Hradec Králové - 3, Cheb, Chomutov, Jablonec n.Nis., Jihlava, Karlovy Vary, Kladno, Klatovy, Kolín, Kroměříž, Liberec - 3, Mariánské Lázně, Mladá Boleslav, Most, Náchod, Nový Jičín, Olomouc - 2, Opava, Ostrava - 3, Ostrov, Pardubice, Písek, Plzeň - 3, Praha - 23, Prostějov, Průhonice, Přerov, Příbram, Semily, Strakonice, Svitavy, Šumperk, Tábor, Teplice, Trutnov, Třinec, Uherské Hradiště, Ústí nad Labem, Vsetín, Zlín
Česká spořitelna 43 Brno - 4, České Budějovice, Čestlice, Havířov, Hodonín, Hradec Králové - 2, Jičín, Jihlava, Karlovy Vary - 2, Kladno, Kolín, Liberec - 2, Mladá Boleslav, Most, Olomouc, Opava, Ostrava - 2, Pardubice, Plzeň - 2, Praha - 10, Prostějov, Příbram, Šumperk, Teplice, Třebíč, Zlín
GE Money Bank 23 Brno, Chotíkov, Havířov, Hradec Králové - 2, Jihlava, Karlovy Vary, Liberec - 2, Olomouc - 2, Opava,  Ostrava - 2, Pardubice, Plzeň, Praha - 4, Teplice, Česká Lípa, České Budějovice
Komerční Banka 20 Brno - 6, Plzeň, Praha - 12, Ustí nad Labem
Air Bank* 20 Brno - 3, České Budějovice, Liberec, Olomouc, Ostrava - 2, Pardubice, Plzeň - 2, Praha - 7, Ústí nad Labem, Zlín
Sberbank 1 Praha
Equa bank - Plánuje zavádění vkladomatů letos

Zdroj: Banky
*
Vložení peněz umožňuje 20 ze 40 bankomatů Air Bank, tedy polovina ze všech bankomatů. Jeden bankomat s možností vkladu peněz naleznou klienti na každé z 19 současných poboček Air Bank, jeden samostatný bankomat s možností vkladu pak stojí ještě ve Vídeňské ulici v Brně.



S penězi nemusíte na přepážku - stačí vkladomat. A jaký bude bankomat v budoucnu?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16238755872

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více