Sazby v prosinci mohou dosednout na dno


08. 11. 2016  14:55          komentáře (0)

Sazby hypoték klesají s menšími přestávkami 7 let v řadě, nyní přichází okamžik, který může toto období ukončit. Jak to aktuálně vypadá s úrokovými sazbami hypoték? Blíží se cenové dno a co tomu nasvědčuje? 

Sazby v prosinci mohou dosednout na dno




Vývoj hypotečních sazeb dlouhodobě sledujeme prostřednictvím systematického monitoringu nabídkových sazeb jednotlivých bank. Kromě aktivních cenových změn, kdy se snaží některou z hypoték cenově zatraktivnit, dochází v nabídkách bank v poslední době také změnám technického typu související s přenastavováním pásem LTV*, které plyne z regulace LTV ze strany České národní banky. V uplynulém měsíci jsme zaznamenali cenové změny u hypoték Raiffeisenbank, mBank, Expobank a Oberbank, přičemž v případě prvních tří bank se jednalo o snížení. Oberbank sazby naopak zvýšila. 

graf

 

Výsledkem je pokles titulního indexu GOFI 70 (měří sazby hypoték poskytovaných v pásmu LTV 0 – 70 %), který v říjnu korigoval svou hodnotu o 3 setiny procentního bodu z 1,88 % na 1,85 %. Oproti loňskému roku jsou dnes 70% hypotéky o 29 bazických bodů úrokově levnější, což v měsíční splátce u 2milionové hypotéky s 20letou splatností dělá rozdíl 275 Kč.

 

Tip: Pro porovnání dvou variant hypoték můžete využít kalkulačku Srovnání dvou hypoték na portálu golemfinance.cz

 

K mírnému poklesu došlo i v dalších sledovaných kategoriích hypoték jak s fixní (GOFI 85 a GOFI 100**), tak variabilní sazbou. Index GOFI 70 VAR v říjnu klesl na 2,09 %. I nadále však zůstávají floatové hypotéky v průměru výrazně dražší, než úvěry s fixní sazbou. Přitom není to tak dlouho, kdy variabilní sazby byly o několik desetin procentního bodu pod fixními sazbami. V roce 2014 však došlo k obratu, fixní sazby výrazně zlevnily a od té doby rozdíl v neprospěch variabilních sazbách s menšími přestávkami spíše narůstá.

graf2

 

Blíží se úrokové dno?

V posledních dvou měsících vidíme na trhu obrat a v prosinci očekáváme dosažení úrokového dna (měřeno úrokovými indexy nabídkových sazeb) a postupné změně struktury cenové nabídky. Podle našeho názoru v nadcházejících měsících zdraží úvěry na dlouhé fixace nad 5 let, které se nyní prodávají pod cenou.

 

Sazby jsou nyní na rekordních minimech a v příštím roce se očekává jejich nárůst. Klienti dlouhodobé fixace poptávají a pozitivní odezvu nacházejí i na straně nabídky. Banky s ohledem na blížící se platnost zákona o spotřebitelském úvěru, který částečně zvolní podmínky předčasného splacení úvěru, chtějí klienty s co nejdelší fixací a tím pádem tento typ sazeb cenově zvýhodňují. Druhým důležitým faktorem, který indikuje brzký cenový obrat, je vývoj křivky ceny peněz na mezibankovním trhu. Pěti- a víceleté swapy v říjnu výrazně rostou, čímž bankám zdražují peníze na vstupu a pokud na trhu nedojde k obratu, tak se tento faktor projeví s odstupem i v cenách hypoték.  

„Podle našeho názoru dojde na konci roku minimálně k zastavení poklesu úrokových sazeb hypoték a u některých typů pravděpodobně dojde i ke zdražení. Cenový nárůst očekáváme u hypoték s fixací nad 5 let a u úvěrů s vyšším LTV,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření.

 

………………………..

*LTV (loan-to-value ratio) poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a částkou úvěru

** ČNB doporučila bankám zastavit poskytování hypoték s LTV nad 95 %. Přesto 2 banky v tomto pásmu hypotéky nabízejí, proto tento segment i nadále monitorujeme



Sazby v prosinci mohou dosednout na dno

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12620243920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více