Sdílení bankomatů? Konec poplatků za výběr z bankomatu


10. 07. 2022  18:59     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Některé banky začaly jednat o sdílení bankomatů svými klienty. Nejdále v tomto postoupily Komerční banka a Moneta Money Bank. Tyto banky si začnou sdílet bankomaty a jejich klienti budou mít výběry z bankomatů obou bank zdarma. Navíc se oběma bankám sníží výrazně náklady. Video reportáže v článku!

Sdílení bankomatů? Konec poplatků za výběr z bankomatu




Sdílení funguje napříč sektory

Sdílení bytů, sdílení automobilů, sdílení kanceláří. To vše již dnes ve světě i v České republice běžně funguje. Výhodou jsou nížší ceny, úspora nákladů a dostupnost. Inspirovat se nechaly i některé banky, které začaly uvažovat a některé i realizovat sdílení bankomatů.

Bankomaty jsou pro banky nákladné

Zajišťování hotovosti pro klienty a údržba značného počtu bankomatů je velmi nákladnou záležitostí. Nákladdy zvyšuje pravidelné doplňování hotovosti specializovanými službami, jejich údržba, rozšiřování bankomatové sítě i bezpečnost výběru. Pro klienty banky je navíc výběr z bankomatu vlastní banky až na úplné výjimky zdarma. 

Příjem tak banky realizují zejména u výběrů ze strany klientů jiných bank. Takový výběr hotovosti může stát i 50 korun.

Jak to nyní reálně vypadá? Téměř v každém nákupním centru či náměstí nachází klienti velké množství bankomatů různých bank, které si je všechny zajišťují na své náklady. Pokud jste klientem Air Bank a její bankomat zrovna nenaleznete, nezbude vám než si hotovost vyzvednout u jiné banky. Za to ale zaplatíte poplatek. Stačilo by přitom sdílení bankomatů a žádný poplatek by ani nebyl potřeba.

Právě poplatek za výběr z bankomatu cizí banky byl bankami odůvodňován tak, že banka má se správou a údržbou bankomatu velké náklady a tudíž by výběr měl cizí klient zaplatit. Proč jsou ale tyto náklady tak vysoké? A proč musí banky udržovat obrovské množství bankomatů? To vše v době, kdy si banky zakládají na ekologickém přístupu a úspoře energií?

Sdílení bankomatů již začalo

Některé banky se rozhodly již situaci řešit. Konkrétně jde o Komerční banku a Monetu Money Bank. Tyto banky se rozhodly pro své klienty sdílet své bankomaty. V praxi nejde pouze o to, že klient Monety si zdarma může vybrat z bankomatu Komerční banky a naopak, ale jde zejména o to, že banky mohou radikálně snížit počet svých bankomatů. V nákupním centru, kde bude mít bankomat Komerční banka, už ho prostě nemusí mít Moneta. Banky si tak mohou rozdělit místa se svými bankomaty a téměř polovinu bankomatů zrušit, aniž by byly jejich klienti jakkoliv postiženi tímto snížením. Místo dvou bankomatů bude klientům těchto bank na každém místě stačit jeden.

Kdyby se k projektu přihlásily i další banky, mohl by radikálně poklesnout celkový počet bankomatů a místo 10 by na jednom místě stačily bankomaty dva nebo tři. 

"Sdílení bankomatů je velmi dobrá cesta jak výrazně snižovat náklady bank a neefektivní systém bankomatové sítě, aniž by byly postiženi klienti bank. Ti naopak mohou vydělat tím, že jim nebude hrozit poplatek za výběr z bankomatu partnerské banky. Toto je cesta, kterou by se moderní bankovnictví mělo v 21. století ubírat", komentuje poslední vývoj poslanec a majitel serveru Bankovní poplatky Patrik Nacher.




Sdílení bankomatů? Konec poplatků za výběr z bankomatu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16262378304

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,5870
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8575
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3545
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8710
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0716
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více