Sdružení SOLUS pomáhá ČNB sledovat situaci na úvěrovém trhu


09. 08. 2010  11:50     Jan Stopka     komentáře (0)

Pracovníci České národní banky, kteří zpracovávají zprávy o finanční stabilitě, využívají informace sdružení SOLUS o situaci na úvěrovém trhu.





Sdružení SOLUS, jehož hlavním cílem je v rámci tzv. odpovědného úvěrování přispívat k prevenci předlužování klientů a snižovat potenciální finanční ztráty věřitelů, od letošního roku poskytuje České národní bance statistiky o počtu záznamů o nesplácených úvěrech poskytnutých nebankovními finančními institucemi (splátkové, úvěrové a leasingové společnosti), evidovaných v Registru FO Sdružení SOLUS.   V současné době eviduje Registr FO přes 1,681 milionu záznamů o více než 918 tisících spotřebitelů, kteří mají nebo v posledních třech letech měli problémy se splácením svých smluvních závazků.   „Statistiky poskytované Sdružením SOLUS nám umožňují vyhodnocovat dynamiku nesplácených úvěrů v nebankovním sektoru. Vzhledem k tomu, že nebankovní úvěry představují poměrně významnou část všech úvěrů obyvatelstvu poskytovaných v České republice, je sledování této dynamiky důležité zvláště v současném období nízké ekonomické aktivity,“ komentoval Prof. Jan Frait, náměstek ředitelky samostatného odboru ekonomického výzkumu a finanční stability ČNB.   Sdružení SOLUS také ve spolupráci se Společností pro informační databáze, a.s. pořádá cyklus seminářů „Cesta k odpovědnému úvěrování v České republice“, které se zaměřují na aktuální témata. Na posledním semináři v červnu letošního roku tak vedle dalších řečníků vystoupil Ing. Miroslav Singer, nynější guvernér ČNB.   Sdružení SOLUS má aktuálně 30 členů z řad úvěrových a leasingových společností, bank, stavebních spořitelen, mobilních operátorů a jednoho poskytovatele energií a velkoobchodní řetězec. Další subjekty o vstupu do sdružení SOLUS uvažují.


Sdružení SOLUS pomáhá ČNB sledovat situaci na úvěrovém trhu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15648593888

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více