SEDMA-Praha je oficiálně v konkursu. Věřitelé mají už jen pár dní na přihlášení pohledávek


24. 07. 2019  00:09          komentáře (0)

Už jen několik málo dní zbývá věřitelům společnosti SEDMA-Praha k přihlášení pohledávek do právě probíhajícího insolvenčního řízení. Plyne to z Usnesení o úpadku spojeného s prohlášením konkursu, vydaného Městským soudem v Praze koncem května. Lze předpokládat, že částka 11 050 000 Kč, kterou dluhopisoví věřitelé aktuálně nárokují, se dále navýší. 

SEDMA-Praha je oficiálně v konkursu.  Věřitelé mají už jen pár dní na přihlášení pohledávek




Firma SEDMA-Praha s.r.o. emitovala ještě v loňském roce nezajištěné firemní dluhopisy s 9,1% úrokem a v objemu 22 mil. korun. Výnosy z dluhopisů v nominální hodnotě 50 tis. korun měly být vypláceny 2x ročně. První splátka proběhla v termínu, od srpna 2018 však již emitent nesplácel. 

Koncem března byl na společnost podán insolvenční návrh. V rámci insolvenčního řízení její věřitelé dohromady nárokují částku 12 302 823,04 Kč, z toho úroky 1 005 550 Kč. Většinu tvoří právě pohledávky dluhopisových investorů. Celkem je do řízení přihlášeno 70 pohledávek. 

V polovině května pak jednatel Václav Hnát, přistoupil, prostřednictvím svého dopisu adresovaného soudu, k insolvenčnímu řízení. Ze své neschopnosti splácet viní ale paradoxně právě soud, resp. skutečnost, že došlo k zahájení řízení. Podle svých slov totiž jednatel předpokládal uzavření smlouvy o prodeji 49% podílu ve společnosti Sociální centrum Vrát s.r.o. Mělo se jednat o částku 8 647 000 Kč. „Z výnosu prodeje a další činnosti bychom byli schopni dostát všem svým splatným i nesplatným závazkům. Právě v důsledku zahájení insolvenčního řízení však budoucí kupující změnil své rozhodnutí a smlouvu odmítnul uzavřít.“

Je však otázkou, jestli se tato skutečnost opravdu zakládá na pravdě nebo byl údajný odprodej podílu jen způsob, jak získat čas navíc. Další podrobnosti by se měli věřitelé dozvědět na přezkumném jednání k přezkoumání přihlášených pohledávek, které je soudem nařízeno na 5. září.

Firma SEDMA Praha s.r.o. přitom od počátku své existence v roce 1991 nezveřejnila ve Sbírce listin ani jednu účetní závěrku, což je samo o sobě protizákonné. Obdobně na tom byla i řada dalších problémových emitentů, kteří účetní závěrky zveřejňovali nepravidelně, sporadicky nebo vůbec a jejich hospodářské výsledky byly nevalné. V ČR, bohužel, dosud neexistuje efektivní kontrolní mechanismus, který by neuveřejnění dokumentace monitoroval. 

Jak správně investovat do firemních dluhopisů, na co si dát pozor, rady a varování před dalšími podezřelými emisemi dluhopisů spotřebitelé najdou na www.rizikovedluhopisy.cz



SEDMA-Praha je oficiálně v konkursu. Věřitelé mají už jen pár dní na přihlášení pohledávek

Diskutovat (0)