sKarty:
Vláda by mohla jednat o sKartách, Müllerová jí asi dá návrh změn


07. 03. 2013  11:31     ČTK     komentáře (0)

Vláda by ve středu mohla jednat o osudu sKaret, přes které se vyplácejí sociální dávky. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) se podle informací ČTK chystá kabinetu předložit návrhy, jak by bylo možné projekt upravit. Ve hře by mohlo ale zřejmě být i jeho případné ukončení. Sociální karty od počátku kritizují rada postižených, odbory, opozice, mimoparlamentní lidovci, někteří koaliční politici, ombudsman či ochránci soukromí.

sKarty: Vláda by mohla jednat o sKartách, Müllerová jí asi dá návrh změn




Smlouvu na provozování sKaret má do roku 2024 Česká spořitelna. Příjemci dávek u ní mají k sociální kartě účet, na něj jim peníze od státu putují. Řada lidí si je odtud ale rovnou nechává převádět na své konto. Po kritice se loni premiér a ministryně s bankou dohodli na změně pravidel. Podle dohody měly karty sloužit povinně jako průkaz, jejich používání k placení či výběru z bankomatů mělo být dobrovolné.

Müllerová v lednu předložila teze pro změnu zákonů. Materiál se ČTK podařilo získat. Podle něj by si příjemce mohl vybrat, zda chce dávky dostávat rovnou od státu na své konto či poštou nebo zda je chce na účet k sKartě. Ten by zřejmě mohli mít jen ti, kteří by si ho nechali zřídit. Pokud by postižení chtěli s sKartou platit či vybírat peníze, museli by nejspíš mít sociální karty dvě - jednu platební a jednu jako průkaz. Ministryně ČTK už dřív řekla, že teze jsou jen varianty k jednání. Dnes se její vyjádření zatím nepodařilo získat.

Podle zdroje ČTK se nyní zvažuje ale i ukončení projektu. Tak, jak je nyní nastavený, se prý jeví asi jako zbytečný. I o této možnosti by se tedy prý mohlo jednat. Zrušení sKaret navrhují senátoři. Zákonodárci ČSSD se obrátili kvůli tomu i na Ústavní soud. Podle rady postižených a lidovců by při ukončení či omezení provozu karet Česku mohly hrozit arbitráže, přesto ale žádali rychlé zastavení projektu.

Ke kritikům nynější podoby systému patří také poslankyně ODS Lenka Kohoutová. Pokud by podle ní Müllerová paragrafy nepředložila do poloviny března, sama navrhne utlumení projektu. "Zůstal by absolutně dobrovolný, nebyl by vůbec povinný, aby nestigmatizoval lidi," řekla ČTK Kohoutová. Podle ní legislativní rada vlády zatím návrhy paragrafů nedostala. Poslankyně uvedla, že koaliční smlouva zmiňuje elektronický systém k zabránění zneužívání dávek. To ale sKarty neumějí, dodala.

Smlouvu se spořitelnou podepsal někdejší náměstek na ministerstvu Vladimír Šiška, jehož loni policie obvinila z podplácení. Podle kontraktu má přes sKarty putovat 98 procent dávek a banka očekává, že by se přes ně posílaly v budoucnu i penze. Pokud by musela systém dlouhodobě dotovat, má právo vyzvat ministerstvo k jednání o kompenzaci. Generální ředitel spořitelny Pavel Kysilka novinářům už dřív řekl, že "jediným skutečným výnosem" budou provize od obchodníků, když budou lidé s sKartou platit. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové jednání se spořitelnou o změně smlouvy ještě neskončila.



sKarty: Vláda by mohla jednat o sKartách, Müllerová jí asi dá návrh změn

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16509789248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více