Školek a jeslí se uzavření netýká. Přesto ty vaše mohou být zavřené. Proč?


11. 03. 2020  08:08     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Vláda České republiky rozhodla s účinností od středy 11. března 2020 o uzavření základních, středních a vysokých škol. Současně vláda potvrdila, že uzavření a zákaz provozu se netýká školek a jeslí, tedy předškolních zařízení. I přesto může být vaše školka zavřená. Jak je to možné¨?

Školek a jeslí se uzavření netýká. Přesto ty vaše mohou být zavřené. Proč?




Vláda zatím rozhodla o ponechání školek a jestlí v provozu. Přesto může být právě vaše školka zavřená. Jak je to možné? Města a obce jako zřizovatelé školek a jeslí si mohou totiž sami individuálně rozdnout o tom, zda tato zařízení ponechají v provozu a nebo je uzavřou.

Mnoho rodičů je tak aktuálně dezorientovaných, protože nechápou proč a z jakého důvodu byla uzavřena školka pouze v jejich obci, zatímco v jiných městech zůstávají stále otevřené. Vláda přitom sdělila, že se zákaz provozu školek a jeslí netýká. Rodiče by si tak měli sami zjistit u příslušného ředitele školky, zda zůstává daná školka otevřená, nebo zda město jako zřizovatel přistoupilo k uzavření.

Automaticky tak tedy neplatí, že každá školka nebo jesle v celé České republice zůstávají otevřené. Navíc může v následujících dnech docházet ke změnám, kdy i na tato zařízení může dopadnout celostátní zákaz podle toho, jak se bude vyvíjet šíření koronaviru v České republice. Aktuálně je nemocných již 64 lidí a toto číslo se každým dnem zvyšuje.

Pro rodiče, kteří musejí dávat své malé děti do školek nebo jeslí a nemají jinou možnost hlídání, doporučujeme, aby se neprodleně informovali u ředitele školky nebo přímo u své obce, zda zůstávají školky v daném městě nebo obci otevřené a zda neplánuje město jejich uzavření. Současně doporučujeme sledování aktuálních informací k vývoji šíření koronaviru, kdy může dojít z důvodu zhoršování situace k celostátnímu uzavření školek a jeslí. 

Je tedy velmi pravděpodobné, že pokud počet nakažených bude strmě růst, nevyhne se zákaz provozu ani školkám a jeslím. Pracující rodiče by se na tuto alternativu měli připravit.



Školek a jeslí se uzavření netýká. Přesto ty vaše mohou být zavřené. Proč?

Diskutovat (0)