Skoro třetina dronů nepřežije aneb hlasujte v anketě o nejabsurdnější výluku


10. 04. 2018  08:53     TZ     komentáře (0)

ANKETA O NEJABSURDNĚJŠÍ VÝLUKU Z POJIŠTĚNÍ: Víte, že pojistit si můžete nechat i svůj dron? Třetina dronů prý standardně spadne a klienti žádají pojišťovny o plnění.

Skoro třetina dronů nepřežije aneb hlasujte v anketě o nejabsurdnější výluku




Příkladem pojištění takové úzké specializované skupiny věcí jako jsou drony je následující produkt na pojištění dronů. S tímto produktem poskytovatel pojištění spojil svůj průzkum, aby na tento specializovaný produkt upozornil.

Během prvního roku fungování speciálního pojištění dronů od Suri zhruba 30 % pojistníků nahlásilo pojistnou událost. Drtivá většina hlásila poničení svého stroje.

VELKÝ SPECIÁL ANKETA O NEJABSURDNĚJŠÍ VÝLUKU Z POJIŠTĚNÍ

Bankovní poplatky   

  Pojišťovací_poplatkožrout  
HLASUJTE V ANKETĚ A ZVOLTE ABSURDNÍ VÝLUKU PŘÍMO ZDE!
     Maskot OFFICIAL 
Ukažte pojišťovnám, že vám vadí výluky z pojištění!
ABSURDITY: Výluky na terorismus ubývají, ale stále zůstávají!
TISKOVÁ ZPRÁVA: Nová Anketa o nejabsurdnější výluku
ANALÝZA: Špatnou zkušenost s pojišťovnou má 43 % Čechů
  DOBRÁ RADA: Při sjednávání pojištění se vždy zaměřte na výluky

Na základě poznatků z ročního fungování on-line pojištění dronů, které touto cestou jako první na českém trhu začala nabízet služba Suri, je možné konstatovat, že nejčastěji sjednávají pojištění majitelé dronů v pořizovací ceně okolo 20 tisíc korun, výjimkou ale nejsou ani profesionální drony, jejichž cena se pohybuje v řádu statisíců. V součtu lehce převládají drony používané ke komerčním účelům, u nichž zákon vyžaduje registraci u Úřadu pro civilní letectví a tedy i sjednání povinného ručení.

Že se ale pojištění vyplatí každému majiteli dronu, dokládá podíl pojistných událostí k počtu sjednaných smluv: nějakou pojistnou událost nahlásilo zhruba 30 % majitelů dronů.

„Z hlediska plnění jednoznačně převažovaly škody z oblasti havarijního pojištění, tedy poničení vlastního stroje. Typická nehoda je spojena s vysazením vrtule, nebo špatnou pilotáží, dron se pak zřítí a roztříští se. Tyto pojistné události tvoří asi 80 % škod,“ říká Pavel Jechort, ředitel Suri a dodává: „Pozitivní zprávou je, že v případě pojištění odpovědnosti, tedy při náhradě škody, kterou způsobí například padající dron, zatím v České republice nebyly zaznamenány větší škodné události, vyjma pár pádů na auta a domy. To ovšem neznamená, že se fatální škoda nemůže stát. Stačí si jen představit, co asi může způsobit nekontrolovaný pád dronu o váze pěti kilogramů na luxusní vůz.“

Někteří lidé se mylně domnívají, že jejich nešikovnost kryje tzv. pojistka na blbost, tedy pojištění odpovědnosti, které mají sjednané v rámci pojištění domácnosti. Jenže tyto pojistky mají v drtivé většině případů podobné incidenty ve výlukách, a pokud by i pojišťovna přiznala pojistné plnění, s největší pravděpodobností by bylo zcela nedostatečné. Naopak speciální pojištění odpovědnosti dronů od Suri kryje škody až do výše zhruba 25 milionů korun.

S ohledem na vysokou míru pravděpodobnosti pojistné události se dá říct, že vlastnictví a provozování dronů patří z hlediska pojištění k jedněm z nejrizikovějších oblastí. Tomu pak odpovídá i výše pojistky, ani tak se ale s ohledem na riziko nejedná o žádné závratné částky. Například pojištění jednoho z levných modelů DJI Phantom 3 v ceně zhruba 15 tisíc korun vyjde pžibližně na desetinu této částky, tedy asi 1500 Kč na rok, naopak jeden z dražších modelů, profesionální DJI Inspire 2, jehož pořizovací cena se blíží hranici 200 tisíc korun, lze pojistit zhruba za 20 tisíc korun na rok.

A jaké jsou nejpodivnější nehody? „Dosavadní praxe ukazuje, že mezi nejkurióznější ale přitom poměrně obvyklé nehody patří ty, kdy zmizí celý dron, tedy kdy uletí a už se nenajde,“ poznamenává Pavel Jechort.

 



Skoro třetina dronů nepřežije aneb hlasujte v anketě o nejabsurdnější výluku

Diskutovat (0)