Slabá koruna nestačí proti poklesu exportu


16. 05. 2020  02:18     Tomáš Volf     komentáře (0)

Jak se v březnu propadl zahraniční obchod a jaká odvětví trpěla nejvíce, když začala platit první vládní omezení? Slabá koruna zahraničnímu obchodu pomáhá, ale nestačí to. ČNB po 7 letech možná odpoví znovu intervencemi.  

Slabá koruna nestačí proti poklesu exportu




V březnu začala platit v ČR první vládní omezení. To se však nedá říct o řadě zemí, do kterých koronavirus dorazil dříve, než k nám. Podle statistik ČSÚ skončila březnová obchodní bilance v přebytku 3,1 mld. korun. To se může na první pohled jevit jako slušný výsledek, avšak při podrobnějším zkoumání zjistíme, že se dovoz a především vývoz propadl vůči téměř všem hlavním obchodním partnerům ČR.

Dovoz do ČR

Jednoznačně největší propad jsme zaznamenali u dovozu z Ruska, který v meziročním srovnání klesl o neuvěřitelných 44 %. Největší pokles z ruské federace je u importu olejů a paliv, který klesl o robustních 55 %. Ještě začátkem března se ropa obchodovala nad 52 dolary za barel. Na konci stejného měsíce to bylo již za méně než 22,50 USD/barel, což mělo drtivý dopad na celkovou hodnotu dovozu ropy. Pokles importu z Ruska o více než 48 % byl v obchodě s chemickými sloučeninami kovů. Obchod s železem a ocelí naopak oproti březnu 2019 vzrostl o necelých 5 %.

Druhou zemí, ze které klesl dovoz nejvíce, bylo Slovensko, a to o 18 %. Snížení importu se týkalo zejména televizorů a elektroniky (-32 %) nebo motorových vozidel (-13 %).

Mezi další země, se kterými klesl dovoz nejvíce, byly Velká Británie (-15 %) a Francie (-13 %). Naopak dovoz, z koronavirem nejpostiženější země Číny, vzrostl o 1 %. I zde se však jedná o špatný výsledek, protože ještě mezi lety 2018/2019 se meziročně import zvýšil o 25 %.

Vývoz z ČR

Jedinou zemí z TOP 17, kam se vývoz v březnu zvýšil, byla Čína. U prvních šestnácti nejvýznamnějších zemí pro export, byl vykázán meziroční pokles. Ten byl největší u Francie (-32 %), Velké Británie (-26 %) a Španělska (-18 %).

Napříč zeměmi, kam čeští exportéři vyváží své zboží, na tom byl nejhůře obchod s motorovými vozidly či televizory a elektronikou. 

Slabá koruna nestačí proti poklesu exportu

Podpůrná opatření domácí ekonomiky přicházejí jak ze strany vlády, tak z ČNB. Ta postupně snižuje klíčovou 2T repo sazbu. Naposledy k takovému kroku přistoupila minulý týden, kdy ji snížila o 75 bodů na 0,25 %. ČNB pro letošek počítá s propadem domácí ekonomiky o 8 %, bohužel podle ní můžeme čekat jen vlažné oživení v roce 2021, a sice o 4 %.  

Podstatné je, že i když je koruna nad 27,50 EURCZK, jako proexportní faktor to prostě nestačí. Problém není ani tak ve slabé koruně, která vývozcům poskytuje silnou podporu, ale spíše v nízké poptávce. Čeští centrální bankéři jsou připraveni přistoupit i k dalším alternativám, ať už to budou záporné sazby, kvantitativní uvolňování peněz, či podle ČNB úspěšné, intervence proti české koruně.

Tomáš Volf


Citfin-Logo_2013_CMYK Celý článek naleznete na www.citfin.cz 



Slabá koruna nestačí proti poklesu exportu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15555185248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více