Služba sběrného boxu může být riziková


06. 06. 2008  19:53     Martin S.     komentáře (3)

Takový vtipálek se ani nebude snažit napodobit podpis a zadá sérii platebních příkazů přes sběrný box. Banka příkazy sice neprovede, ale ochotně vám naúčtuje cca dvacetikorunový poplatek za neuskutečněnou platbu (špatný podpisový vzor).





V ČR existuje ještě jedna možnost, jak někomu vytunelovat konto. V některých bankách provozují zvláštní službu, která má zjednodušit styk s bankou služba tzv. "sběrného boxu". Příkaz k úhradě nezadáte na přepážce, ale vyplníte formulář, orazíte a vhodíte ho do tohoto boxu. Může se ale stát, že kdokoliv, kdo zná číslo vašeho účtu a dovede napodobit váš podpis, vám může vytunelovat konto. Pokud podpis odpovídá, banka příkazy provede bez ověřování. Je to poněkud tvrdá metoda a zlodějna nejhrubšího zrna.

Existuje ale ještě jedna varianta. Takový vtipálek se ani nebude snažit napodobit podpis a zadá sérii platebních příkazů přes sběrný box. Banka příkazy sice neprovede, ale ochotně vám naúčtuje cca dvacetikorunový poplatek za neuskutečněnou platbu (špatný podpisový vzor). Tato varianta může být nebezpečná zejména pro ty subjekty, které vystavují faktury, takže je jejich číslo účtu jednoduše veřejné. Otázkou tak je, zda-li je možné tuto službu u svého účtu zakázat a trvat na tom, že bez ověření totožnosti na přepážce se nesmí žádný příkaz provést. zakázat. Docela by mě zajímalo, jak se k tomu banky staví. Jinak proti nesmyslným příkazům neexistuje obrana.

TIP

PRO VÁS

  • STANTE SE NAŠIMI AMATÉRSKÝMI REDAKTORY!!
  • Napište nám svůj příběh či stížnost! Klikněte ZDE!
  • Pomůžete tak v boji proti nespravedlnosti


Služba sběrného boxu může být riziková

Diskutovat (3)