Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v banky


20. 12. 2010  18:39     ČTK     komentáře (0)

Spořitelní a úvěrní družstva by v budoucnu mohla požádat o bankovní licenci, která by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám.





Musela by ale změnit svou právní formu na akciovou společnost. Sněmovna to dnes schválila v rámci vládní novely, která má zpřísnit regulaci finančního trhu. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Návrh na zápis změny formy kampeliček na akciovou společnost by měl být podle úpravy možný až poté, co Česká národní banka udělí licenci i souhlas ze změnou. Po zápisu změny do obchodního rejstříku budou moci kampeličky začít podle licence podnikat. Vládní návrh má zlepšit fungování finančního trhu i spolupráci mezi dohledovými orgány v rámci Evropské unie. Ministr financí Miroslav Kalousek již dříve uvedl, že novelu pokládá za přínos k ochraně spotřebitele i k jistotě regulátora, tedy centrální banky. Banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníci s cennými papíry budou muset podle novely posílit kontrolní systémy. Jedním z takových opatření bude vytvoření takzvaného výboru pro odměňování. Ten stanoví pravidla pro přidělení odměn, která se budou vztahovat na osoby ovlivňující rizikový profil finanční instituce. Sněmovna na popud rozpočtového výboru do novely včlenila pasáž, podle níž má ČNB informovat výbor pro odměňování o odměnách bankovních manažerů. Tyto informace mají podle poslanců sloužit ke srovnání systémů odměňování a postupů jednotlivých bank. Předávané informace se mají týkat počtu lidí, kteří pobírají nejméně milion eur (aktuálně zhruba 25 milionů korun), a to v členění podle činností banky. Informace by měly obsahovat údaje o hlavních složkách mezd, prémií, dalších odměn a penzijních výhod. Novela také dává právo ČNB, aby po kampeličkách, které mají problémy s hospodařením, vyžadovala nápravu. Může například chtít, aby záložna omezila pohyblivou část odměn nebo přednostně z čistého zisku navýšila kapitál.


Sněmovna chce umožnit záložnám, aby se změnily v banky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12519668128

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více