Sněmovna schválila zákon, který má víc chránit klienty pojišťoven


25. 05. 2018  00:16     čtk     komentáře (0)

Klientům pojišťoven by se mělo dostat větší ochrany při prodeji pojištění a měli by se také dočkat větší srozumitelnosti a srovnatelnosti informací o finančních produktech pojišťoven. Počítá s tím nový zákon o distribuci pojištění a zajištění, který dnes schválila Sněmovna. 

Sněmovna schválila zákon, který má víc chránit klienty pojišťoven




Nyní ho musí ještě schválit Senát a podepsat prezident. Zákon také zvyšuje požadavky na profesionalitu zprostředkovatelů pojištění - čeká je nová registrace a očekává se, že po účinnosti zákona jejich počty klesnou.

Nový zákon má za cíl zvýšit ochranu klientů i důvěryhodnost celého pojišťovacího sektoru. Přebírá evropskou směrnici, ale reaguje i na některé specifické problémy tuzemského trhu, například poškozování klientů při sjednávání životního pojištění. Nahrazuje také dosavadní zákon o pojišťovacích zprostředkovatelích a likvidátorech pojistných událostí, který reguloval činnost pouze těchto zprostředkovatelů.

Pojišťovnám a zprostředkovatelům klade výslovnou povinnost jednat kvalifikovaně, čestně, spravedlivě a v nejlepším zájmu zákazníka. Půjde tedy nejen o spotřebitele, ale o všechny osoby, které si sjednávají pojištění.

Prodej a zprostředkování pojistek bude možné pouze tak, aby osoby vyjmenované v zákoně trvale splňovaly podmínku odborné způsobilosti. K ní patří maturita nebo doklad o vyšším vzdělání. Zprostředkovatelé a stanovení pracovníci, kteří maturitu nemají, budou mít ze zákona 42 měsíců na to, aby si ji dodělali. Budou muset skládat odbornou zkoušku a absolvovat následné vzdělávání.

Polanci přijali zákon v pozměněné podobě podle doporučení rozpočtového výboru. Stanoví tak například, že flotilový způsob sjednávání pojištění, třeba u platebních karet, není zprostředkováním pojištění. K podnikatelskému provozování této činnosti tak nebude nutné získat oprávnění ke zprostředkování pojištění. Tyto osoby bude evidovat pouze pojišťovna, pro kterou budou pracovat.

Zákon v přijaté podobě také pojišťovnám výslovně dovoluje zprostředkování pojištění, tedy možnost sjednávat pojištění jiné pojišťovny. Podle ministerstva financí se to děje nejčastěji v případě obchodní spolupráce životní a neživotní pojišťovny.



Sněmovna schválila zákon, který má víc chránit klienty pojišťoven

Diskutovat (0)