Soud se vyjádří k okolnostem, jež předcházely pádu kampeličky


06. 01. 2014  09:39     ČTK     komentáře (0)

Ústavní soud (ÚS) se dnes vyjádří k okolnostem, jež předcházely pádu Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Konkrétně vyhlásí, jak rozhodl o stížnosti kampeličky proti postupu Vrchního státního zastupitelství a Vrchního soudu v Praze v loňském roce. Zastupitelství zablokovalo družstvu účty kvůli podezření z úvěrového podvodu. Vrchní soud to v polovině roku opakovaně potvrdil.

Soud se vyjádří k okolnostem, jež předcházely pádu kampeličky




Podle kampeličky byl postup vrchního státního zastupitelství zjevně nepřiměřený. Žalobci prý nechali zajistit mnohem více peněz, než situace vyžadovala. Tím údajně paralyzovali kampeličku a poškodili zájmy jejích členů. MSD nakonec v prosinci přišlo o licenci a skončilo v konkurzu, tato rozhodnutí však nejsou předmětem zkoumání ÚS - zabýval se pouze postupem při zablokování účtů.

Podle dostupných údajů bylo na účtech celkem asi 2,3 miliardy korun. Státní zastupitelství argumentovalo tím, že záložna poskytovala úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez historie a zastoupeným zřejmě nastrčenými lidmi. Financováním nekonkrétních, neověřených i nereálných záměrů argumentovala také Česká národní banka, která v polovině prosince odňala kampeličce licenci. MSD považuje postup národní banky za nestandardní, likvidační a předem rozhodnutý.



Soud se vyjádří k okolnostem, jež předcházely pádu kampeličky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15672450336

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více