Soutěž o výklad pojmu RPSN - RPSN je na straně spotřebitelů


20. 10. 2014  08:12     Miroslav Zeman     komentáře (0)

PONDĚLNÍ SERIÁL - SOUTĚŽ O RPSN: V mimulém týdnu skončilo první kolo hodnocení návrhů našich čtenářů, kde jste navrhovali z vašeho pohledu nejlepší výklad zkratky RPSN. Sešlo se nám neuvěřitelných 97 návrhů.

Soutěž o výklad pojmu RPSN - RPSN je na straně spotřebitelů




Z těchto návrhů pak naše desetičlenná porota vybrala 14 favoritů, kteří získali nejvíce bodů a kteří postoupily do druhého finálového kola hodnocení. O konečném vítězi nakonec rozhodnete vy, naši čtenáři. Návrh, který získá v naší ankete od čtenářů nejvíce hlasů se stane vítězem a budeme ho tak v rámci našich serverů a našich partnerů oficiálně používat. Účelem použití návrhu vzešlého přímo od těch koho se nejvíce týkají chceme docílit jeho lepší pochopení ze strany veřejnosti a jeho širší používání a povědomí o něm.

Již od zítřka můžete hlasovat pro svého favorita, který vám nejlépe přiblíží skutečný význam této velmi důležité zkratky. Anketu pro hodnocení se všemi finalisty naleznete přímo na hlavní straně našeho serveru www.BankovniPoplatky.com

RPSN je na straně spotřebitelů

Proto projevujeme o osud této zkratky a řekněme i značky takový zájem. RPSN je totiž nejobjektivnější ukazatel, který má poctivě a jasně sdělit spotřebiteli jak vysoké náklady s daným úvěrem o kterém uvažuje skutečně souvisí. Je tak chybou porovnávat úvěry podle úrokové sazby, protože ta ukazuje pouze jednu část nákladů. Tato navíc může být manipulovaná a uměle snižována tak, aby byla skutečně nejvýhodnější. Náklady však poskytovatel zahrne do jiných nákladů mimo úrokovou sazbu, o kterých se klient dozví již často pozdě, po podpisu smlouvy.

Smyslem zkratky a vůbec ukazatele RPSN je tak:

- jednoduchost

- přehlednost

- objektivnost

- férovost

- pravdivost

- komplexnost

Všechny výše uvedené principy jsou dodrženy společně. Musí se však k RPSN přistupovat skutečně poctivě a objektivně tak, aby skutečně plnil svůj účel. Některé praktiky různých nejmenovaných úvěrových společností v minulosti prokázalo, že i RPSN bylo manipulováno a nebyly do něj zahrnuty skutečně všechny náklady, které s úvěrem souviseli. Po odhalení těchto praktik nyní hrozí těmto společnostem stamilionové náklady na vrácení části nákladů spolu s pokutami.

Další články našeho seriálu najdete ZDE!

 



Soutěž o výklad pojmu RPSN - RPSN je na straně spotřebitelů

Diskutovat (0)


Vstřícná banka

Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor