Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – II. díl


09. 05. 2019  00:44     Miroslav Zeman     komentáře (0)

II. DÍL SERIÁLU:Po více než osmi letech začala Česká národní banka zvyšovat úrokové sazby na trhu. Úrokové sazby se tak postupně zvýšily na 1,75 procenta z původních 0,05 procenta v roce 2017. Naposledy ČNB zvýšila úrokové sazby na rovná 2 procenta. Jak růst úrokových sazeb ovlivní ekonomiku a spotřebitele?

Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – II. díl




Série zvyšování úrokových sazeb ze strany České národní banky nekončí. Naposledy zvýšila tato instituce úroky o 0,25 procenta, na rovná 2 procenta. Od základního úroku se odvíjí úrokové sazby na mezibankovním trhu, a tedy i konečné úroky všech komerčních bank. Zvyšování úroků podpoří střadatele, naopak poškodí lidi, kteří splácejí úvěry.

Ekonomiku zvyšování úrokových sazeb zatím neohrozí

Ekonomika by zvýšení úrokových sazeb pocítit bezprostředně neměla. Růst ekonomiky je aktuálně stále realativně vysoký a aktuálně činí 2,9 procenta. Aktuálně však ekonomika zaznamenává postupné zpomalování. Nárůst úrokových sazeb se růstu ekonomiky zatím však přímo nedotýká. Aby byla ekonomika růstem úrokových sazeb zasažena výrazněji, musely by úroky na finančním trhu vzrůst o několik procent, nikoliv pouze o desetiny procent. I tak je však tuzemská ekonomika proti růstu úroků velmi odolná. Podniky totiž financují své aktivity a investice velmi často i jinými způsoby, než úvěry od bank a velká část podniků také patří zahraničním vlastníkům, kteří přijímají úvěry v rámci svých skupin, nebo přímo od velkých zahraničních bankovních domů. Úrokové sazby v Eurozóně přitom i nadále zůstávají ne úplných minimech a zvyšování se zatím neplánuje.

Vyšší úroky snižují inflaci

Inflace v České republice se v důsledku intervencí České národní banky postupně zvyšovaly a to až nad cíl ČNB, který činí 2 procenta ročně. Aktuálně tak výše inflace dosahuje až 2,6 procenta. Důvodem takto vysokého zvyšování cen je nejen růst cen potravin, případně stavebních prací a cen bytů (které se však do celkové inflace nezapočítávají), ale také výrazný růst mezd v ekonomice, které umožňují zvyšovat ceny v rámci mnoha  sektorů ekonomiky.

Vyšší úroky tak snižují zájem o úvěry a tedy se z trhu stáhne přebytečná poptávka, která by jinak dále tlačila na ceny. To platí zejména s ohledem na rekordní nárůst cen nemovitostí, které táhne právě poptávka vytvořená levnými hypotečními úvěry. V případě zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů, které už z části začaly platit, kombinované s nárůstem úroků, tak dochází ke snížení objemu hypoték a tedy i snížení nárůstu cen nemovitostí. Podle informací odborníků už je totiž růst nemovitostí v České republice nejvyšší v Evropě.

I. díl článku naleznete zde



Spořit se vyplatí více, úvěry naopak zdraží. ČNB zvyšuje úrokové sazby – II. díl

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více