Spotřebitelé se ptají, Navigátor odpovídá


18. 06. 2014  00:22     TZ     komentáře (0)

Když zodpovědný spotřebitel neví, zeptá se. V oblasti spotřebitelských úvěrů to platí dvojnásob – špatný úvěr totiž může přinést mnoho problémů a přijít velmi draho. Navigátor bezpečného úvěru již čtvrtým rokem pomáhá spotřebitelům v orientaci na trhu půjček, ale také jim vysvětluje některá základní pravidla spojená se spotřebitelskými úvěry. A spotřebitelé se naučili využívat jej mimo jiné také jako zdroj informací. Přinášíme nejčastější oblasti dotazů, se kterými se na nás spotřebitelé obrací. 

Spotřebitelé se ptají, Navigátor odpovídá




Mezi nejčastější dotazy patří ty, které se věnují registrům. „Dostal jsem se do registru neplatičů. Půjčku jsem už ale splatil a teď potřebuji novou a tu mi nechtějí dát, protože jsem stále v tom registru,“ napsal například jeden ze spotřebitelů. Bohužel lidé si často myslí, že registry jednají proti jejich vlastním zájmům – opak je ale pravdou. Registry nejsou jen ochranou úvěrových společností, ale právě také spotřebitelů, které pomáhají chránit před předlužením. Zápis samotný rozhodně neznamená automatickou diskriminaci a omezení přístupu k úvěru. Protože i v úvěrovém registru je o vás informace, že jste splatil včas, bez prodlení a taková informace má pro spotřebitele pozitivní hodnotu.

Navigátor bezpečného úvěru říká: společnost, která půjčuje bez nahlédnutí do registrů, není bezpečným poskytovatelem úvěru a obcházet registry je nezodpovědné.

Překvapivě časté jsou také dotazy, ve kterých se lidé ptají, kde si půjčit, když jim nepůjčila banka. Češi bohužel často nechápou, že pokud jsou s žádostí o půjčku odmítnuti bankovními i značkovými nebankovními společnostmi, je to velmi pravděpodobně proto, že riziko, že úvěrovou zátěž finančně nezvládnou, je příliš vysoké. Jinak řečeno: tyto společnosti chrání spotřebitele, který by nebyl schopen půjčku splácet. Bohužel spotřebitelé se domnívají, že je tyto společnosti poškodily a hledají řešení u rizikových společností, nebo dokonce přímo u lichvářů. Nejenže úvěr u nich je mnohdy velmi nevýhodný, ale často mívají také sankční podmínky, které mohou být pro spotřebitele likvidační.

Navigátor bezpečného úvěru radí: pokud s žádostí o půjčku neuspějete u bezpečných poskytovatelů úvěru, vyhýbejte se šedé zóně, nebo dokonce lichvářům. Pamatujte – pokud vám úvěrová společnost nepůjčí, je to především ochrana vás samých.

Lichváři mají různou podobu

Půjčil jsem si peníze, ale společnost, od které je mám, mi pořád posílá upomínky, že neplatím, i když platím. Oni vždycky napíšou, že na jejich účet částka nebyla připsána, ale já mám doklad, že to platím. Nechtějí se mnou komunikovat. Jak mám postupovat?“ ptá se jedna ze spotřebitelek a popisuje tak situaci, v níž se neocitla sama. Bohužel podobné metody jsou u nesolidních poskytovatelů spotřebitelských úvěrů velmi časté. Mezi jejich obvyklé metody patří například měnění účtů, na které se posílají jednotlivé splátky. Spotřebitel tak první splátku zaplatí správně, ale následně si nevšimne, že další splátky má posílat na jiný účet. Díky tomu platba není připsána včas – a takové společnosti potom spotřebitele obratem sankcionují, což nebývá levná věc. Pamatujte ale také na to, že je potřeba jednotlivé splátky platit včas – pozdní zaplacení, byť o den, může znamenat sankci!

Navigátor bezpečného úvěru znovu varuje před půjčkami od společností, které nejsou hodnoceny jako bezpečné. Vždy pečlivě pročtěte podmínky půjčky, ale také sledujte pokyny pro hrazení splátek.

Do podobného ranku patří také otázky z oblasti sankcí – stačí totiž malý nedoplatek a budete překvapeni, kolik vás taková chyba bude stát. „Zaplatil jsem celý úvěr, ale společnost tvrdí, že tam mám nedoplatek. Je to jenom pár korun, ale protože jsem to nezaplatil v termínu, tak po mne chtějí velké peníze za pokuty. Musím je platit? A je nějaká cesta, jak se bránit?,“ ptá se za všechny senior z Ostravy. Běžně platí, že pokud došlo k porušení smluvního ujednání, může taková společnost požadovat sankce. U lichvářů stačí například úvěr nedoplatit o pár korun a pro společnost budete bráni jako dlužníci a ti vás kvůli pár korunám poženou klidně až k exekutorovi. Vždy je potřeba myslet na to, že pokud nedodržím své závazky, přijde sankce. Měla by ale odpovídat tomu, co se stalo.

Navigátor bezpečného úvěru doporučuje před podpisem smlouvy velmi důkladně pročíst sankční podmínky ujednání. Pamatujte – vždy je potřeba počítat s tím, že se můžete dostat do problémů se splácením. Proto je potřeba vědět, co vás v takovém případě čeká. Navíc – pokud se do podobného problému dostanete, řešte jej ihned s poskytovatelem úvěru. Zodpovědný poskytovatel s vámi vaši situaci bude aktivně řešit a bude hledat cestu, jak problém vyřešit.

Poplatky za vyřízení úvěru? Nikdy!

Bral jsem si úvěr a kromě smlouvy jsem musel podepsat taky smlouvu za vyřízení půjčky. A teď podle té smlouvy musím uhradit skoro stejně, jako za půjčku, co jsem si bral. Je to správné?“ Zásadně nikdy nepodepisujte jakékoli další smlouvy, které by se nevztahovaly přímo k úvěru. Rizikoví nebo dokonce nebezpeční poskytovatelé úvěru se touto cestou snaží obcházet zákon a donutit vás platit další poplatky či vás zavázat k dalším povinnostem. Naopak – solidní poskytovatel úvěru má krátkou a jednoduchou smlouvu, kterou, pokud jí neporozumíte, si můžete vzít domů a důkladně prostudovat.

Navigátor bezpečného úvěru znovu opakuje – před podpisem si smlouvu důkladně pročtěte, pokud se vám něco nezdá, zeptejte se. Nepodepisujte hned, nenechte se tlačit. A podepisujte jen smlouvu k úvěru – jakýkoli jiný závazek je důkazem, že se vás někdo snaží doběhnout!

Pro některé spotřebitele není dobrou zprávou, že pokuty za pozdní splacení musí platit i tehdy, pokud se zpozdili byť jen o několik hodin. „Musím platit pokutu, i když jsem splátku zaplatil jen o jeden den později? Vždyť jsem ji vlastně zaplatil,“ je jeden z častých dotazů. Odpověď je přitom velmi zřejmá – ano. I proto se vyplatí půjčit si od značkových společností, které nemají založený business na tom, že nebudete splácet. Oproti tomu rizikoví poskytovatelé úvěrů právě na takovou chybu čekají a ihned požadují nepřiměřené sankce. Navíc – dobře si přečtěte v podmínkách, jak rychle se úvěr zesplatní, pokud nezaplatíte včas, abyste nebyli zaskočeni tím, že po vás společnost chce najednou doplatit celý úvěr.

Navigátor doporučuje – pokud se dostanete do zpoždění se splácením úvěru, co nejrychleji splátku zaplaťte a také vyrovnejte sankce. V opačném případě mohou začít nabíhat úroky z prodlení, které mohou být především u neznačkových společností vysoké.

Další zajímavé rady a typy z našeho navigátoru bezpečného úvěru naleznete ZDE!

 

 



Spotřebitelé se ptají, Navigátor odpovídá

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16481615040

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více