Srazit bankovní poplatky můžete i bez změny banky


22. 10. 2015  00:07     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Platíte vysoké částky na bankovních poplatcích? Máte pocit, že by jste mohli výrazně ušetřit? Nechce se vám přitom měnit banka, například proto, že v okolí žádnou jinou nemáte? I bez změny banky můžete na poplatcích výrazně ušetřit. Poradíme vám jak.

Srazit bankovní poplatky můžete i bez změny banky




Opouštět současnou banku klienti hned nemusí. Je třeba si udělat analýzu poplatků, které na vás banka během měsíce uplatňuje. Tedy sečíst si výši poplatků, které byly z účtu strženy a za co tyto poplatky vznikly. Tím získáte komplexní přehled o struktuře těchto poplatků. Některé poplatky musíte platit každý měsíc bez ohledu na to, jak jste aktivní. Je to například paušální platba za balíčkový účet. Jiné poplatky vznikají na základě nějaké aktivity klienta. Jedná se například o počet výběrů z bankomatu, nebo výběr hotovosti z účtu na přepážce apod. Jiné poplatky jsou přímo zbytečné. Jedná se například o poplatek za zaslání papírového výpisu z banky. 

Po analýze poplatků a jejich struktury klient zjistí, o jaké poplatky se konkrétně jedná a jakou částku za ně platí. Následně je nutné se zamyslet nad tím, jak výši těchto poplatků ovlivnit.

Poplatek za vedení účtu můžete rázně srazit

Snížit na minimum se dá i poplatek za vedení účtu, tedy pravidelný poplatek, který nijak nezávisí na aktivitě klienta. Doporučujeme v tomto případě navštívit banku a požádat ji o změnu účtu. Většina bank nabídne klientovi levnější alternativu a to s obav, aby klient nepřešel ke konkurenci. Téměř každá banka, včetně těch velkých navíc nabízí alespoň jeden druh bankovního účtu zdarma a úplně bez poplatků. Některé banky mají s nulovými poplatky spojené různé podmínky, nejčastěji určitou výši příjmu na účet, nebo udržování stanovené výše zůstatku na účtu, jiné banky mají bezpoplatkový účet bez jakýchkoliv podmínek. Je přitom logické, že sami banky vám levnější produkty většinou nabízet nebudou, proto se musíte sami do banky dostavit a požádat o levnější či bezplatnou alternativu.

Nevytvářejte si zbytečné poplatky

Další poplatky můžete ovlivnit i sami svým chováním. Například poplatek za výběr z bankomatu můžete minimalizovat lepším plánováním nakládání s hotovostí. Pokud víte, nebo očekáváte větší hotovostní výdaje, tak vyberte tuto částku například jedno za měsíc ve větším objemu a nikoliv například pěti výběry nižších částek. Vybírejte také přednostně z bankomatů vlastní banky. Pokud banka nemá vlastní bankomaty, pak vybírejte jen do limitu, kdy je ještě tento poplatek nízký.

Rozhodně také nevybírejte hotovost na pobočce, protože tuto operaci mají zpoplatněny vesměs všechny banky. Výběr hotovosti na přepážce je odůvodněn pouze v případě, kdy potřebujete vybrat vyšší objem hotovosti, který by vám bankomat nevydal.

Výši poplatků můžete ovlivnit svým chováním

Pokud vám ještě chodí papírové výpisy z banky, tak co nejdříve zkontrolujte, zda za toto zasílání neplatíte nějaký poplatek. Pokud ano, tak zasílání papírových výpisů co nejrychleji zrušte. Stejnou službu vám poskytnou banky elektronickým výpisem, který vám bude chodit do mailové schránky, kdy tato služba nepodléhá žádnému poplatku. Zjistit zůstatek na účtu či výpis transakcí můžete i ve svém internetovém či mobilním bankovnictví.

V oblasti karet doporučujeme zkontrolovat, zda zbytečně nedisponujete více kartami k jednomu účtu, nebo kartami k účtu, kde třeba pouze spoříte své prostředky. V takovém případě totiž můžete zbytečně platit poplatek za kartu, kterou aktivně nevyužíváte a která tedy nemá pro vás žádný efekt.

Možností jak srazit náklady na bankovní poplatky je samozřejmě více. Záleží na každém klientovi jaké služby užívá, a tedy jaké poplatky s nimi spojenými platí. Vždy je však dobré navštívit banku a zrušit zbytečnou či nevyužívanou službu, nebo se nebát říci si o levnější produkt.

POJĎTE ROZHODNOUT O SVÉ NEJVSTŘÍCNĚJŠÍ BANCE A OZNÁMKUJTE SVOU BANKU V UNIKÁTNÍM HODNOCENÍ PRVNÍHO KLIENTSKÉHO RATINGU BANK GEEN VSTŘÍCNÁ BANKA ZDE!

geen_vstricna



Srazit bankovní poplatky můžete i bez změny banky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15400901136

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více