Srážka se zvěří, kdy už vám pojištění nestačí?


17. 10. 2019  00:22     Tisková zpráva     komentáře (1)

Střet se zvěří bývá jednou z častých příčin havárie vozidla. Obzvláště v září a říjnu, měcících jelení říje, kdy se zvířata chovají nevyzpytatelně a pohybují se po vozovce i během dne. Víte, v jakých případech vám pojišťovna pomůže a kdy už pojištění na nehodu nestačí?

Srážka se zvěří, kdy už vám pojištění nestačí?




Jedete autem a do cesty se vám připlete divoké zvíře. Střet bohužel skončí zraněním nebo usmrcením zvířete a také poničením vašeho vozidla. Následná škoda na autě může být pro majitele auta poměrně drahou záležitostí. Průměrná výše škody se pohybuje okolo 30 tisíc korun, na luxusním vozidle ale může podle expertů dosahovat i půl milionu korun. „Srážka se zvěří u plně vybaveného vozu vyšší třídy například značky Mercedes může dosahovat i půl milionu korun. Proto je potřeba mít sjednáno vhodné pojištění. V případě, že má majitel pouze povinné ručení, má smůlu, jelikož to se na škodu nevztahuje,“ říká na úvod Lubomír Piko z online rádce pojištění DOK.

Kdo zaplatí opravu

Pokud se chcete vyhnout tomu, abyste platili opravu z vlastní kapsy, potřebujete buď havarijní pojištění nebo přímo připojištění pro případ srážky se zvěří. „Nejlepší variantou je připojištění střetu se zvěří. Pokud máte havarijní pojištění, náklady na opravu z něj sice pokrýt lze, ale musíte počítat s tím, že přijdete o bonusy, což se negativně odrazí na výši pojistného v dalším roce,“ pokračuje Lubomír Piko.

Pokud máte havarijní pojištění i pojištění střetu se zvěří, můžete si sami určit, ze kterého z nich budete náklady čerpat. Než se rozhodnete, porovnejte, které pojištění se vyplatí víc. Klíčovými faktory je výše krytí, spoluúčast a to, zda má vliv na bonusy.

Srna nebo sousedův pes? To je velký rozdíl

Rozdíl je také v tom, jaké zvíře srazíte. Pokud se bude jednat o divoké zvíře, jako je třeba srna nebo divočák, musíte mít sjednáno havarijní pojištění nebo speciální pojištění pro střet se zvěří. Jelikož divoká zvířata nikomu nepatří, není také nikdo, po kom by bylo možné škodu vymáhat. Tím pádem musí být náklady na opravu hrazeny z pojištění. Pokud však srazíte domácí zvíře, ať jde o hospodářské zvíře nebo třeba psa, je vina na straně jeho vlastníka. Ten za něj nese zodpovědnost a je tedy povinen škodu uhradit.

Kdy a kde dochází ke srážce nejčastěji

Ke srážkám se zvěří dochází nejčastěji na podzim, hlavně za svítání a za soumraku. Typickým místem jsou silnice a pozemní komunikace 1. třídy vedoucí kolem lesů a polí. Místa, kde je výskyt zvěře četnější, bývají označena dopravním značením. Zde upravte rychlost a dbejte zvýšené opatrnosti. Pokud zvíře na vozovce uvidíte včast, zastavte a zlutmte světla. Pokud zvíře neuteče, zkuste ho vyplašit troubením.

Co dělat při srážce

  1. Nejprve zastavte u krajnice, zapněte výstražná světla a umístěte výstražný trojúhelník.
  2. Informujte policii, která uvědomí myslivce. Pamatujte, že zvíře si nesmíte odvézt domů. Nejenže nevíte, zda nebylo nemocné, ale váš počin by byl kvalifikován jako pytláctví.
  3. Proveďte potřebnou a důkladnou fotodokumentaci, a to vozidla i sraženého zvířete.
  4. Nahlaste střet se zvířetem pojišťovně.

Na okousané kabely se pojištění vztahovat nemusí

Nejen zvířata vstupující do vozovky mohou být pro majitele vozu problém. Možná se vám také stalo, že jste nastoupili do auta a nenastartovali. Problémem byla návštěva kuny nebo lasičky, které se ve snaze najít si teplé útočiště vkrádají do aut k rozehřátému motoru. Když už se do místa dostanou, většinou si v rámci zábavy okoušou kabely ve voze a pohroma je na světě.

Pojištění, které platí pro střet vozidla se zvěří, se ale na řádění hlodavců nemusí vztahovat. „Některé pojišťovny rozlišují poškození jedoucího vozidla, tedy srážku se zvěří a stojícího, kam se řadí právě útoky hlodavců. I s tím je potřeba počítat a pojistné podmínky si pečlivě prostudovat,“ doplňuje Lubomír Piko.

Pojištění proti poškození zaparkovaného vozidla zvířetem, mezi které se počítá i řádění kuny, má v nabídce například Allianz, a to v rámci připojištění k havarijnímu pojištění. Na překousané kabely či na překousané kabely či poškození brzdové soustavy se vztahuje havarijní pojištění sjednané u České pojišťovny.



Srážka se zvěří, kdy už vám pojištění nestačí?

Nehoda
Opravdu moc nepříjemné, stalo se mi to jednou a už nikdy bych to nechtěl zažít znova. Podle tohoto č...
Diskutovat (1)