Srovnání úrokové a poplatkové výnosy v České republice a Japonsku


09. 05. 2014  02:57     Redakce BP.com     komentáře (0)

V minulých týdnech jsme vám v našem mezinárodním srovnání servírovali data o stabilitě a výnosnosti tuzemských tří největších bank a srovnávali je s „velkou bankovní trojkou“ v Německu, Rakousku a Slovensku a Polsku. Tato zajímavá srovnání dala odpověď na několik otázek, proto v nich budeme pokračovat. Začínáme analýzou provozních výnosů v celém bankovním sektoru, dnes konkrétně v České republice a Japonsku (v minulém díle jsme zkoumali ČR a USA).

Srovnání úrokové a poplatkové výnosy v České republice a Japonsku




Zaměříme se na dvě nejdůležitější složky provozních výnosů bank, a sice:

  • čisté úrokové výnosy (původní účel bankovní činnosti: poskytování úvěrů a přijímání vkladů)
  • čisté výnosy z poplatků a provizí (postupným rozvojem dalších finančních zprostředkovatelů a odlivem klientů banky začaly své výnosy diverzifikovat – vybírat poplatky)

.

ZAJÍMÁ VÁS, KDE SE VZALY BANKOVNÍ POPLATKY? VÍCE ZDE!

.

Abychom mohli porovnat, zdali se banky zaměřují spíše na úrokové výnosy (operace s úrokovými sazbami), nebo na poplatkové výnosy (cenová politika více či méně transparentně ukrytá v sazebnících), budeme sledovat poměr čistých úrokových výnosů a čistých poplatkových výnosů.

Ten nám ukáže, kolik jednotek (CZK, EUR) čistých výnosů z úrokových operací připadá na jednu jednotku vybraných poplatků. Jelikož jsou ve výkazech bank retailové výsledky agregovány spolu s výsledky bankovnictví korporátního, může se samozřejmě stát, že zatímco v úrokových výnosech banky vydělávají hlavně na fyzických osobách, na poplatcích ždímou hlavně podnikatele a firmy, nebo naopak. My však budeme porovnávat národní pohledy, tj., všechna data jsou agregovaná za jednotlivé roky.

I to dává zajímavý pohled. Podíváme-li se na sledované období, je patrné, že vývoj v  České republice a Japonsku byl téměř totožný – korelace mezi křivkami popisujícími ČR a Japonsko je zřejmá.

.

UŠETŘETE SI NA NOVÉ LYŽE, MOBIL NEBO AUTO LEVNĚJŠÍ ELEKTŘINOU

.

V České republice se po fluktuacích a poklesu v 90. letech vývoj obrátil a od r. 2001 pokles poměru zastavil, ale nikoliv kvůli klesajícím poplatkům. Ty rostou po celé sledované období, avšak relativně pomaleji než úrokové výnosy. Úrokové operace v ČR v „privatizací sanovaných“ bankách tvoří zhruba dvojnásobek čistých výnosů z poplatků a provizí. V Japonsku je zaměření bank na úvěrovou aktivitu markantnější, neboť bankovní sektor generuje čisté úrokové výnosy v řádu tří až pěti násobku čistých poplatků a provizí.

Poměry čistých úrokových výnosů a čistých výnosů z poplatků a provizí ukazuje následující graf.

GRAF: Čisté výnosy z poplatků a provizí a čisté úrokové výnosy

CR jap

Data: OECD. Zpracování: BP.com.



Srovnání úrokové a poplatkové výnosy v České republice a Japonsku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15454474320

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více