Stabilní Turecko chce každý, kromě Turecka samotného


22. 03. 2021  13:34     Tomáš Volf     komentáře (0)

Turecká lira se v posledních dnech opět propadá a historické dno není daleko. Vůči americkému dolaru se lira (TRY) pohybuje na hranici 8 lir za jeden americký dolar. Historicky nejslabší byla turecká měna loni začátkem listopadu, kdy se propadla až na 8,55 USDTRY. Následovala mírná korekce, ale na jasném trendu se dlouhodobě nic nemění.

Stabilní Turecko chce každý, kromě Turecka samotného




Ještě v březnu 2011, tedy v době, kdy byl T. R. Erdogan premiérem země, se lira pohybovala kolem 1,6 USDTRY. Už v roce 2012 pomalu začíná lira slábnout a s jeho zvolením do prezidentského úřadu v roce 2014 už jednoznačně nastupuje na oslabující trajektorii. 

Podobný trend slábnoucí liry vidíme i vůči koruně. Ještě před dvěma lety stála jedna lira více než 4,1 korun, ale dnes se dá pořídit za 2,8 koruny. Historického maxima koruna dosáhla v listopadu 2020, kdy lira stála téměř 2,6 korun. Mezi hlavní artikl, který dovážíme z Turecka, patří především příslušenství a součásti motorových vozidel. Z pohledu zahraničního obchodu je dlouhodobě posilující měna pro české dovozce dobrou zprávou, jelikož za importované zboží zaplatí v lirách, které pořídí levněji. Zatímco v roce 2015 jsme dovezli zboží v hodnotě 2,4 mld. korun, letos v lednu to bylo za 3,89 mld. korun.

Turecká lira dál padá pod novátorským přístupem ekonomické teorie prezidenta R. T. Erdogana. Ten v posledních dnech propustil guvernéra tamní centrální banky, který odmítal snižovat úrokovou sazbu a naopak přistoupil k jejímu zvýšení. Vzhledem k rostoucí inflaci se jednalo o naprosto relevantní krok centrální banky, který by se dal očekávat od jakéhokoli centrálního bankéře západního typu. Jelikož R. T. Erdogan je dlouhodobě zastáncem nízkých sazeb, nemohlo to dopadnout jinak, než jeho vyhazovem z křesla turecké centrální banky.

O další problém, který dopadá na liru, se Turecko postaralo minulý týden, když odstoupilo od tzv. Istambulské úmluvy, která byla podepsána mezi EU a Tureckem v roce 2012. Podle ní by signatáři měli předcházet, stíhat a eliminovat domácí násilí a podporovat rovnost pohlaví. V překladu to znamená více chránit ženy.  

Tyto dvě události, které na sebe velmi rychle navazovaly, znamenaly pád turecké liry. Země půlměsíce je tradičně rozpolcená mezi tím, že je důležitým členem NATO s občasnou chutí pokračovat v přístupových rozhovorech nutných pro vstup do EU a politickým a vojenským sympatizováním s režimy, které západ považuje za nepřátelské, názorovým příklonem k Rusku, a finančním zneužíváním Evropy. Zatím to vypadá, že stabilní Turecko chce každý kromě Turecka samotného a jeho politické směřování situaci nikterak nepomáhá. Pro nejbližší roky se na status quo mezi Tureckem a EU nic nezmění.  


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Stabilní Turecko chce každý, kromě Turecka samotného

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12466419600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více