Superabsurdní poplatek za příchozí platbu. Seznamte se


18. 01. 2016  00:33     Miroslav Zeman     komentáře (0)

V rámci Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek přinášíme čtenářům serveru Novinky.cz a Bankovní poplatky příběhy klientů, kteří byli absurdními poplatky a jejich uplatňováním bankami poškozeni, nebo jim způsobily velké problémy. Tentokrát se věnujeme skutečně superabsurdnímu poplatku - poplatku za příchozí platbu.

Superabsurdní poplatek za příchozí platbu. Seznamte se




HLASOVAT PRO NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK MŮŽETE ZDE!

Není mnoho poplatků, které bychom mohli označit přímo termínem superabsurdní. Jedním z těchto skutečně extrémně absurdních poplatků je poplatek za příchozí platbu. Jedná se přitom o první absurdní poplatek v historii ankety. Lidé tak poprvé a naposled mohli hlasovat pro kterýkoliv existující bankovní poplatek. Vítězové minulých kol ankety už se tak dalších ročníků neúčastnily.

POROVNEJTE SI BĚŽNÉ ÚČTY A KREDITNÍ KARTY!

Tímto poplatkem trestají banky přímo svého klienta za to, že mu někdo pošle z jiného účtu peníze. Paradoxní je, že banka tyto peníze na účet klienta přijme a tyto prostředky zvyšují peněžní zásobu této banky.

Absurdní přitom na celé věci je, že klient nemůže často ovlivnit kdo mu prostředky posílá a v jaké výši a tak připsaná částka může být i teoreticky nižší, než je následný účtovaný poplatek. Možnost přijmout příchozí platbu je navíc základním úkonem banky na němž bankovnictví tak jak ho dnes známe v podstatě musí fungovat. Otevřeli by jste si u některé banky účet, pokud by banka neumožňovala připsat na tento účet příchozí platbu? Asi ne.

Zatímco v minulých letech byly zpoplatňovány i platby připsané z jiných tuzemských účtů, dnes se již setkáváme především se zpoplatněním plateb přijatých ze zahraničí. I zde hrozí teoretické riziko možného vytunelování účtu. Pokud totiž kdokoliv, třeba i ze zahraniční zašle klientovi na tuzemský účet jen velmi symbolickou platbu, může být klientovi stržena mnohem vyšší částka na poplatku za příchozí platbu ze zahraničí. Opakovaná platba tak může účet klienta v důsledku poplatků dokonce zruinovat.

"Na můj korunový účet dorazilo asi pět plateb stejných, poměrně nízkých částek. Očekával jsem nějaké drobné vratky od správce našeho domu, takže jsem to považoval za vrácení mých několika přeplatků a více sem věc neřešil. Při měsíčním vyúčtování, které mi dorazilo z banky sem se nestačil divit. Odečteno mi bylo tisíc korun za poplatky za příchozí platby. Reklamoval jsem i hned poplatek u své banky. Bylo mi však sděleno, že je vše v pořádku a poplatek má banka řádně uvedený v ceníku. Dali mi ještě najevo, že si nemám co stěžovat ve chvíli, kdy sem si takové částky od někoho ze zahraničí sám nechal poslat, tak co prý vlastně chci. Od té doby se modlím, aby mi už nikdo podobné platby na účet neodeslal. Dodnes ani nevím, kdo mi platby ze zahraničí poukázal a za jakým účelem", říká David z Prahy.

Zajímavá by také byla situace, kdy by jste obdrželi několik plateb ze zahraničí, které by byly odeslány omylem. Za prvé by jste za příchozí platby ze zahraničí zaplatili tučný poplatek a následně by jste museli z titulu bezdůvodného obohacení tyto platby vrátit majiteli. Je velkou otázkou jakým způsobem a s jakým úspěchem by mohl tuzemský klient náklady na poplatek vymáhat od neznámého člověka či instituce v zahraničí, které by musel platbu obratem vrátit, protože nepatřila jemu.

Pokud tedy banky využívají takovéto poplatky, měly by dát svým klientům možnost příslušnou platbu odmítnout a to před tím, než bance vznikne nárok na poplatek. Bankovní technologie jsou dnes již na takové úrovni, že by i takový nástroj mohl být klientům bez problémů k dispozici. Otázkou je, zda to je v zájmu bank.



Superabsurdní poplatek za příchozí platbu. Seznamte se

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12447902672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více